Следващият съперник на ЦСКА в Лига Европа е ФК Копенхаген.

...
Следващият съперник на ЦСКА в Лига Европа е ФК Копенхаген.
Коментари Харесай

Има ли сили ЦСКА да отстрани преродения Копенхаген?

Следващият противник на ЦСКА в Лига Европа е ФК Копенхаген. Клубът господства в Дания последното десетилетие, само че през предишния сезон се раздели с огромна част от главните си футболисти. Това оказа своето въздействие и " лъвовете " приключиха на 4-то място в " Суперлигата ". От началото на годината бяха привлечени съществени имена и отборът ще се опита да се върне на върха, в борба с Брьондби и Мидтиланд на Божидар Краев.

Датчаните продадоха две от своите звезди в италианската Серия " А " през това лято - Федерико Сантандер (6 милиона евро) и направилият възторг на Световното състезание - Робин Олсен (8,5 милиона евро + бонуси). Парагвайската " деветка " ще играе в Болоня, а шведският пазач ще има сложната задача да замести Алисон в Рома. Бразилският национал укрепи Ливърпул против рекордните 75 милиона евро.

На тяхно място бяха взети потвърдени имена, а последните резултати приказват, че грандът е подготвен да се завърне с гръм и тропот. Отборът наподобява прероден.

ОСНОВНИ ФУТБОЛИСТИ

Виктор Фишер (24, ляв флангови играч/ нападател)

Безспорно най-голямата звезда на Копенхаген. Считан е за един от обещаващите датски играчи. Внук е на именития нападател Поул Педерсен, който умря през 2016 (сребърен медалист от Олимпийските игри през 1960 и първият достигнал 50 мача с екипа на " аления динамит " ).

Фишер е артикул на фабриката за футболни гении - Аякс. Двукратен първенец е на Холандия (2013 и 2014). Мидълзбро го купи през 2015 за 5 милиона евро, а от идващия сезон защитаваше цветовете на Майнц. Завърна се в родината си през зимата. За правата му Копенхаген заплати близо 3 милиона евро. Талантът записа минути на Световното състезание в Русия. Това се случи при нулевото тъждество с първенеца Франция.

ТОПСПОРТ видя напредъка му през есента на 2013.

Кенан Кодро (24, нападател)

Друг атакуващ състезател в идеална футболна възраст. Острието също до скоро бе част от елитния немски Майнц, а преди този момент записа 3 сезона в испанския Осасуна. Това лято националът на Босна и Херцеговина се причисли към набиращия мощ датски гранд. Разполага с нужната класа да бъде заместител на Федерико Сантандер.

У нас имаме неприятни мемоари от голмайстора. Кодро означи единственото попадение във вратата на България в другарска среща през март. " Драконите " победиха нашите с 1:0 на " Лудогорец сцена ", а титулярната защитна двойка бе Бодуров - Чорбаджийски. Именно те би трябвало да пазят Кодро в конфликтите с Копенхаген.

Андреас Бьеланд (30, защитник)

Един от най-опитните футболисти на датчаните. Играл е още в Нордселанд, Твенте и Брентфорд. Има 27 срещи за представителния състав на " аления динамит ". Подобно на Кодро, Бьеланд укрепи Копенхаген през това лято, с цел да вдигне в допълнение класата на отбора. През предишния сезон отбраната бе " ахилесовата пета " - грандът позволи цели 47 гола в датската " Суперлига ".

Умее да играе като ляв бек и отбранителен халф, само че по всяка възможност ще бъде употребен в центъра на защитния вал в конфликтите с ЦСКА.

УСПЕШНИЯТ ТРЕНЬОР

Навярно няма човек, който да познава по-добре Копенхаген от Стале Солбакен. Специалистът води " лъвовете " в 10 от последните 12 сезона (2006-2011 и 2013~).

Норвежецът изведе отбора до 7 шампионски трофеи и 4 национални купи и е един от най-успешните треньори в историята на датския футбол. С него отпред тимът влезе за първи път в групите на Шампионска лига - сезон 2006/2007. Завоюва историческа победа над Манчестър Юнайтед (1:0) на сър Алекс Фъргюсън, с Кристиано Роналдо в редиците си. На " Паркен " си потегли надвит и различен английски гранд - Селтик (3:1), а Бенфика съумя да измъкне единствено точка (0:0).

През сезон 2010/2011 Солбакен продължи да пренаписва историята. Неговите ученици съумяха да преминат груповата фаза на " шампионата на богатите ". Победи против Панатинайкос (3:1, 2:0), Рубин (1:0) и тъждество с Барселона (1:1) бяха задоволителни на датчаните за немислимо присъединяване във етапа на елиминациите. Непосилна задача там се оказа Челси (0:2, 0:0).

Копенхаген на Солбакен игра в Шампионска лига и през есента на 2013. Жребият отреди доста тежка група - Реал (Мадрид), Ювентус и Галатасарай. " Лъвовете " съумяха да спрат " остарялата госпожа " (1:1) и да надвият турския първенец (1:0) на своя " Паркен ".

Освен тези участия в " шампионата на богатите " Стале Солбакен води тима си сполучливо и в Лига Европа.

БИТКИТЕ С ЛУДОГОРЕЦ

Част от положителното показване на Копенхаген в Европейските клубни шампионати включва срещи с българския първенец. Мачовете с разградчани се играха през февруари 2017 на 1/16 край на втората по мощ конкуренция. Първата среща на " Васил Левски " приключи 2:1 за " лъвовете ". Те оставиха Лудогорец да владее повече топката (62% - 38%) и акцентираха на хубавичко и груба игра - 5:26 нарушавания. Тази тактика се оказа печеливша и на реванша в Дания, който приключи 0:0.

РАЗПРОДАЖБАТА

От състава, който победи " орлите " преди година и половина, не остана съвсем никой. Освен упоменатите Сантандер и Олсен, Андреас Корнелиус мина в Аталанта, Урош Матич в Аустрия (Виена), Лудвиг Аугустинсон е главен състезател на Вердер - оценен е на 15 милиона евро, Юсеф Туту сега е без тим, а Матиас Йоргенсен е титуляр в Хъдърсфийлд.

Останалите в клуба са Расмус Йенсен, Петер Аркенсен, резервата Ян Грегус и опитният полузащитник Уилям Квист, който сега лекува контузия.

ЦЕНА

Играчите на Копенхаген са оценени на 26 милиона евро от известния уебсайт transfermarkt. Състезателите на ЦСКА пък на 19 милиона евро.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Съперникът на " алените " е любимец преди конфликта от 3-тия кваликационен кръг на Лига Европа. Столичани имат своите шансове и в случай че се възползват от слабостите на противника могат да го отстраняват. Копенхаген не е страшилището, което беше преди 18 месеца.

Все отново, датчаните разполагат със страхотни играчи и доста първокласен треньор. Организацията в клуба е на доста високо равнище. Важна роля в конфликта ще изиграе старши треньорът на " армейците " - Нестор ел Маестро. Специалистът демонстрира, че умее да приготви добре възпитаниците си за всяка среща. Помощ при анализите може да окаже капитанът Николай Бодуров, който през 2016 защитаваше цветовете на Мидтиланд - главният противник на Копенхаген.

Треньорският двубой ще бъде любопитен. Новите попълнения на ЦСКА и звездите от предходния сезон ще излязат да зарадват " алена " България. С всеки мач " армейците " наподобяват по-добре на терена, което носи оптимизъм в Борисовата градина преди огромния конфликт - прероденият евробоец Копенхаген против преродения евробоец ЦСКА.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР