Следващият роувър на НАСА, който ще изследва планетата Марс и

...
Следващият роувър на НАСА, който ще изследва планетата Марс и
Коментари Харесай

НАСА праща роувър в пресъхнало езеро на Марс

Следващият роувър на НАСА, който ще изследва планетата Марс и който е наименуван "Марс 2020 ", ще се приземи в пресъхналата делта Джезеро на Червената планета. Това заяви НАСА, съобщи Франс прес. Роувърът ще търси следи от минал живот на микробно равнище на Марс.

Мястото на кацането беше определено след години на научни диспути и разногласия. Преди 3,5-3,9 милиарда години кратерът на Джезеро е бил езеро с дълбочина 500 метра, от което е потегляла мрежа от реки. Широчината на кратера е 45 километра. Специалисти считат, че кратерът "може да е събрал и съхранил минали органични молекули и други евентуални признаци на живот на микробно равнище ".

Джезеро е бил определен поради хипотетичното му геоложко благосъстояние, което би могло да разкрие историята на планетата, която преди да стане студена и суха е имала езера и може би океани, описват учените. Те считат, че там може да има минимум пет вида скали, измежду които глини и карбонатни скали, където вероятността да се намерят следи от минал живот е считана за по-висока.

Роувърите не могат да изминават дълги дистанции през своя живот и по тази причина изборът на място, на което те ще кацнат, е от основно значимо значение. Карбонатните скали са плод на взаимоотношението сред водата, атмосферните газове и скалите, което дава информации за изискванията на околната среда сега на тяхното образуване, споделя Кен Фарли, учени от плана за Марс 2020 към НАСА.

Кратерът Джезеро се намира северно от марсианския екватор.

"Марс 2020 " е първият роувър, който ще съхранява образци по подобен метод, че бъдеща задача до Марс ще може да пристигна и да ги прибере. Именно поради това е доста евентуално НАСА да прати първите хора на Червената планета точно в кратера Джазеро.

Днес на Марс работи единствено един роувър - "Кюриосити ", работещ за НАСА. Той има лична лаборатория за химически разбор.

"Марс 2020 " ще коства 2,5 милиарда $ на НАСА. Той ще бъде изстрелян през юли 2020 година и ще се приземи през февруари 2021 година Приземяването ще бъде една от най-опасните етапи на тази авантюра. Роувърът ще би трябвало да се приземи незасегнат на определеното място, като избегне дюните, скалите и други особености на релефа в кратера.

Сред четирите скалисти планети, сравними със Земята в Слънчевата система, Марс най-добре е съхранил "онова, което се е случило в първия милиард години след образуването му ", споделя Майкъл Майърс, теоретичен началник на програмата на НАСА за проучване на Марс.

"Когато животът е почнал на Земята, животът може да е почнал и на Марс ", добавя той.

Противно на Земята, Марс няма известна тектонична интензивност, което благоприятства запазването на предишните следи от живот, до момента в който на нашата доста дейна в тектоничен проект планета, те са били погълнати от тектониката на плочите.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР