Следващият месец може да се окаже ключов за развитието на

...
Следващият месец може да се окаже ключов за развитието на
Коментари Харесай

Президентът обвърза подкрепата ни за членството на Македония в ЕС с решаването на спорните въпроси

Следващият месец може да се окаже основен за развиването на връзките сред България и Северна Македония, тъй като Съветът на Европейски Съюз може да реши да стартира договаряния за участие на Република Северна Македония. Това сподели президентът Румен Радев по време на срещата си с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Република Северна Македония.

Държавният глава добави, че в случай че в границите на оставащия един месец, членовете дадат гаранции, че ще се решат всички противоречиви въпроси - събития, персони, промяна на учебници, на надписи в музеи, на паметни плочи, на позиции на публичните медии, тогава българското държавно управление може да продължи с политиката си на безусловна поддръжка на участието на Република Северна Македония в Европейския съюз. Ако обаче това не се случи, държавното управление би трябвало да предприеме ограничения за разработване на нова национална позиция с ясни условия и критерии в отбрана на българския народен интерес, които да залегнат категорично в преговорната рамка за Република Северна Македония като наложителни условия за участие в Европейски Съюз. С тази нова позиция би трябвало да бъде осведомен и българският парламент, добави Радев.

Според него последната среща на взаимната комисия по исторически и просветителни въпроси сред България и Република Северна Македония буди безпокойствие. Президентът е на мнение, че темповете по прогрес на комисията изостават фрапантно от развиването на процеса за европейска интеграция на Република Северна Македония.

Румен Радев посочи, че България би трябвало да продължи да поддържа европейската и евроатлантическа интеграция на Република Северна Македония. "Винаги съм упорствал ние да бъдем най-активните покровители на тази идея, само че при ясни условия ", съобщи Румен Радев. Според него една такава открита, правилна и градивна позиция, ще бъде от изгода за Европейски Съюз, тъй като не трябва да се позволява нерешени междусъседски проблеми да се внасят в европейското семейство. По думите му България би трябвало да покаже зрялост и отговорност за стабилността на Съюза. Според него това ще бъде от изгода и за самата Северна Македония, тъй като ще внесе ясни европейски критерии и резистентност в процеса на нейното европейско приобщаване. Освен това ще бъде в изгода и за България, тъй като тази интеграция не би трябвало да става за сметка на използването на българската история, език и еднаквост като разменна монета, приключи президентът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР