Следващият крайъгълен камък на PACE!: Марковият концептуален автомобил (Brand Concept) е поглед

...
Следващият крайъгълен камък на PACE!:
Марковият концептуален автомобил (Brand
Concept) е поглед
Коментари Харесай

Opel GT X Experimental: Смел поглед към бъдещето на Opel

Следващият крайъгълен камък на PACE!: Марковият концептуален автомобил (Brand Concept) е взор към бъдещето на моделите на Opel
Изразяващ полезностите на Opel: немски, достъпен, трогателен
Opel Vizor: основополагащ за всички бъдещи модели дизайн
Визуален и цифров детокс: Pure Panel дава нови измерения на интериорния дизайн
Електрическо задвижване: GT X Experimental е израз на електрификацията на всички модели на Opel до 2024 година
Концептуални коли на Opel: Стилистика на бъдещето от над 50 години

Рюселсхайм. Opel предлага взор към вълнуващото бъдеще на марката с Марковият концептуален автомобил (Brand Concept). Неговото име: Opel GT X Experimental – напълно електрически стилен SUV автомобил с визия на купе, дръзка стилистика, дължина от 4.06 метра и 5 порти. GT X Experimental въплъщава полезностите и визията на на Opel и дава насоки за това какво ще включва бъдещето на Opel. Компанията вече обяви че стилистиката и ще придобие още по-изразителен темперамент по време на представянето на стратегическия проект PACE! през предишния ноември. GT X Experimental е първият видим резултат от този развой.

“С нашия планr PACE!, демонстрираме ясната си визия за сполучливото бъдеще на Opel. Фокусът върху мощната маркова еднаквост, дефиниран от нашите полезности – германски, наличен, трогателен – играе важна роля за завръщането към устойчиво развитие. Нашият Марков концептуален модел (Brand Concept) демонстрира по какъв начин тези ценности ще оживеят в нашите артикули в бъдеще. Конструкторските и дизайнерските ни екипи са изразили по брилянтен начин всичко това в Opel GT X Experimental. Той дава ясна идея за това по какъв начин ние в Opel виждаме мобилността на бъдещето, ” отбелязва Михаел Лошелер.

Страстта към демократизиране на техническите достижения поддържа пионерния дух на Opel

По време на концептуалната фаза, Opel започва натоварен развой на прозрение в историята и полезностите на марката. Opel разполага с 156 годишна индустриална история обвързвана с прецизна механика и със 120 години експертен опит в областта на автомобилостроенето – всичко това захранвано от непрекъснатата отдаденост да трансформира вълнуващите и модерни технологични решения в нещо налично за всички. През цялата своя история, специфичният “Opel way ” може да бъде обобщен с тези три полезности: немски, достъпен и трогателен. И в бъдеще марката има планове да се придържа към най-модерния и положителен израз на германските си корени: новото съдържание на немското в Opel поема най-хубавото от традиционните немски стойности – инженерен перфекционизъм, блян към качествено проектирани и изпълнени машини, мощен фокус върху функционалността, качеството и недеждността – и ги обогатява с с топлота и неприкритост. Вдъхновен от иновативния дух на Opel, новият GT X Experimental въплъщава богатото завещание на компанията и и дава обещание вълнуващо бъдеще. Той съчетава немски инженерен опит, прецизност и качество с новаторски решения осигурявайки визия за това как ще наподобяват колите на Opel в средата на 20-те години на XXI век: дръзки, изчистени в излъчването си и едновременно с това изключително достъпни и ориентирани към клиентите.

Opel взема решение да въплъти своята визия за бъдещите си коли в стилен SUV с дължина от едвам 4,063 милиметра (междуосие: 2,625 мм; ширина: 1,830 мм; височина с антената: 1,528 mm): SUV моделите сега са най-популярните коли на пазара, а Opel има желанието да ги направи още-привлекателни за необятната аудитория. За да се реализира това, SUV моделите трябва да станат по-ефективни. Затова Opel GT X Experimental е конструиран въз основата на лека архитектура, има понижена заемана повърхност и използва 17-цолови колела, които визуално изглеждат много по-големи, по този начин че едновременно да се усъвършенства комфорта, само че и автомобилът да наподобява по впечатляващ начин. Верен на обещанията от проекта PACE! за предлагана електрифицирана версия на всеки модел на Opel към 2024 година, GT X Experimental е изцяло електромобил, захранван от компактна литиево-йонна батерия от последващо потомство с капацитет от 50 кВтч и индуктивно зареждане. GT X Experimental няма претенцията да предлага изцяло самостоятелно шофиране. Това с което разполага обаче е функционалности на автономно шофиране Level 3 – което означава че поема всички аспекти на шофирането, но водачът би трябвало да може да реагира при необходимост.

Изчистен и дръзновен: това е бъдещият дизайн на Opel

GT X Experimental показва иновативни технологии с изтънчена непрестореност. Вицепрезидентът, виновен за дизайна Марк Адамс и неговият екип разработиха цялостна философия за характерния за Opel германски дизайн, съчетавайки изчистеност и прочувствена храброст. В GT X Experimental, всяка обособена функционалност, всеки модул на автомобила е бил премислен в името на постигането на непорочност на стилистиката посредством премахването на всички дизайнерски детайли, които не са необходими. Това е нещо, което от дизайнерския екип назовават „ визуален детокс “.

Каросерията на Opel GT X Experimental демонстрира дръзки пропорции съчетани с красиво структурирани, чисто обтичани повърхности. Нейният мощен контур е подчертан от мощна графична еднаквост, отделяща горна и долна зони. Долната секция е боядисана в бляскав светлосив цвят, а горната част включваща капака, стъклата и покрива са в съвсем черен, нощно наследник цвят. Между тях е разположен впечатляващ жълт характерен акцент, който протича през целия автомобил осигурявайки му структурност и динамичност. Тази цветова скица е отправка към традиционната за Opel цветова схема сиво/черно/жълто, само че я преконфигурира в името на основаването на свежо, модерно усещане. GT X Experimental приема гостоприемно пътниците си с необятен, безпрепятствен достъп, с помощта на задните порти с обратно отваряне и завъртането на всички врати на 90 градуса, с което концептуалният модел излъчва достъпна визия. Простиращата се мощно назад панорамна композиция от предно стъкло и покрив доближава задните седалки, подчертавайки възприятието за неприкритост, светлина и шир в този SUV модел.

Дизайнерите на Opel са понижили също и традиционните, по този начин наречени „ линии на среза “ в каросерията – необходими заради другите отвори като тези за вратите и капака – до безспорен най-малко. Горната линия на всички порти е скрита с жълт акцент, а тази на задните врати съвпада с отвора на капака. Конвенционални детайли като дръжките на вратите и външните огледала са стилизирани, при което каросерията е като безпрепятствено платно, което загръща интересни елементи като дребните камери вградени в жълтите графични линии встрани от издигащия се челен похлупак и заменящи обичайните външни огледала за назад виждане.

За балансиране на образния детокс, редки графични елементи основават повече енергичност в излъчването на GT X Experimental. По продължение на прага под задната врата, от страна на лидера са гравирани срязани триъгълници: в един от тях е интегриран малък шестоъгълен LED екран, който показва нивото на заряд на батерията. 17-цоловите колела наподобяват много по-големи, благодарение на солидните гумени облицовки, които минават над ръба на джантата и по този метод визуално увеличават размера на мрачно сините гуми. Жълти графични линии в краищата на джантите кореспондират с жълтите акценти в каросерията и обграждат електронната емблема Blitz (светкавица) която остава неподвижна когато колелото се върти. А, с цел да се подчертае SUV характерът на автомобила, защитни облицовки се простират в долната част на каросерията, осигурявайки на GT X Experimental солидно лъчение за мощ и надеждност.

“Opel GT X Experimental въплъщава духа и същността на нашите маркови полезности – немски, достъпен и трогателен. Това е идея на „ достъпността “, с която могат да се идентифицират хората. Тя убедително съчетава реализацията на дизайна Pure and Bold (изчистен и смел) с прогресивни технологии, която вършат животът по-лесен. Повече от ясно че този автомобил дава знак че марката може да очаква блестящо бъдеще, ” отбелязва Марк Адамс.

Opel Compass и Opel Vizor обезпечават нова визуална идентичност за бъдещите модели на Opel

GT X Experimental показва също и нови тематики по отношение на предната и задната част на бъдещите модели на марката. “Opel Compass ” организира дизайнерските детайли около две мощни оси пресичащи марковия знак Blitz. Легендарната емблема в този момент е във фокуса повече от когато и да било. В по-изчистена и подсилена форма централната дипла на капака представлява продължение на вертикална ос на знака Blitz. Хоризонталната ос е символизирана от типичните за Opel дневни светлини с криловидна графика и ще бъде дизайнерски детайл във всички бъдещи модели на Opel. Задната част отразява предната и показва Opel Compass в неговата изчистеност, със солидността на Blitz свързваща хоризонталната линия на криловидните задни светлини и вертикалната линия от перката на антената на покрива до акцентираната гънка на бронята.

Следвайки тематиката на Opel Compass и в контекста на търсене на допустимо най-изчистения дизайн, стилистите на Opel са основали ново лице на Opel, което показва пионерния дух на компанията. Нарича се Opel Vizor. Opel Vizor е цял, обособен модул който обкръжава всички високотехнологични и маркови елементи като Blitz емблемата под формата на LED елемент показвайки оперативното работно състояние на автомобила със светлина в различни цветове. Той включва и LED матричните предни светлини, дневните криловидни светлини, както и камерите и сензорите на системите за асистенция и функциите за самостоятелно шофиране, които са скрити под тониран плексиглас. Елегантният модул се простира по протежение на цялата предница на автомобила под капака. Новият Opel Vizor ще се превърне в основополагащ дизайнерски елемент за всички модели на Opel по-късно, през 20-те години на XXI век.

Интериор към Pure Panel: Визуален и дигитален детокс за основаване на релаксиращ оазис

Просторният интериор на Opel GT X Experimental следва същите правила и търси смисъла на образния и цифров детокс. Заобиколен от панорамно комбиниране от предно стъкло и покрив и непрекъсваща повърхност на стъклата, кабината се превръща в израз на нововъведенията които съдържа вътре в себе си. Основният елемент е инструменталният панел вграден в модула, който прилича Opel Vizor и се назовава Opel Pure Panel. Един необятен, общ екран гостоприемно поема пасажерите като показва че множеството екрани, бутони и контролни детайли от днешните автомобили богат да бъдат отстранени. Pure Panel дава достъп на лидера до най-модерните софтуерни решения и елиминира образно разсейващите елементи. Изчистеността на интериорния дизайн може да бъде открита и в интелигентното позициониране на отворите на вентилация. Те са скрити зад екрани, позволяващи постигането на цели, изчистени повърхности. Pure Panel показва също по какъв начин Opel опростява живота на клиентите си. Два екрана в крайните части, отляво и отдясно на екрана, показват изображения от малките странични се камери. Дизайнът на волана също е банален, а неговият централен модул повтаря формата на Opel Vizor. А и по подобие на детайлите в колелата, LED Opel Blitz емблемата в центъра му остава в едно и също състояние без значение от завъртането му.

Изчистеният високотехнологичен подход може да бъде открит по продължение на целия интериор. Четирите седалки, например, наподобяват като че ли плуват, а отделящите се високоговорители разположени под опорите за глава позволяват чувство на звуковата картина и отвън автомобила. Графични детайли подчертават прецизната изчистеност на стилистиката в интериора: тематиката със срязаните триъгълници се повтаря във вертикалните елементи на седалките и педалите за газта и спирачката.

Концептуалните коли на Opel показват бъдещето на марката от над 50 години

Името на GT X Experimental е реминисценция на пионерния концептуален автомобил на Opel Experimental GT от 1965 година – налично купе, което е и първият концептуален автомобил създаден в миналото от автомобилен производител в Европа. Допълнението X изразява проектите на Opel да развива гамата си от SUV модели: 40 % от всички коли Opel през 2021 година трябва да са SUV.

През годините, Opel употребява множество концептуални коли с цел да покаже своето бъдеще. Повечето студии не са създавани с концепцията да бъдат произвеждани някога, само че образуват правилата и философията на бъдещите модели. От тази гледна точка трите последни концепции на Opel демонстрират ясната хармония в развитието на марката. Monza concept от 2013 г. отразява търсенето на повече ефективност (ниско тегло, компановка и задвижване) и експресивния темперамент на обточения дизайн. GT Concept от 2016 година пренася ефективността на ново равнище, със стилистика обединена към концепциите за достъпност, елементарност и изчистеност. Сега тя пък е пренесена на идващото равнище от GT X Experimental, а неговата философия базирана на марковите полезности – немски, достъпен и трогателен – е изразена в изчистения и дръзновен дизайн.

*Източник: www.opel.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР