Следващият Китай ли е Индия? Този въпрос си задават много

...
Следващият Китай ли е Индия? Този въпрос си задават много
Коментари Харесай

Индия - следващ Китай или суперсила със собствена траектория?

Следващият Китай ли е Индия? Този въпрос си задават доста хора, които наблюдават развиването на тази азиатска стопанска система през последното десетилетие. Въпреки някои компликации страната се показва все по-добре в редица промишлености и придобива личен образ на от ден на ден пазари.

Индия не е новият Китай, защото нововъзникващата суперсила марширува в ритъма на личния си тъпан и може да " се радва на няколко години с доста висок напредък ", считат от Riedel Research Group.

" Аз съм доста, доста оптимистично надъхан към Индия - тя прави всички верни неща и има доста огромен късмет да надмине упованията през идващите шест до 24 месеца ", споделя Дейвид Ридел, основен изпълнителен шеф на компанията за финансови изследвания и разбори, в имейл до CNBC. " Определено избирам Индия пред Китай. Икономиката на Китай е доста по-голяма и това е забележителна смяна, защото Индия в исторически мащаб постоянно се показва по-слабо от Китай. "

Ридел също по този начин твърди, че Индия е " доста друга страна " от това, което е Китай през днешния ден и в миналото е бил. Страната сполучливо маневрира в клопката на растежа на междинните приходи благодарение на редица принадлежности като монетизация и цифровизация на стопанската система си, както и смяна в данъчната конструкция.

Капанът на междинните приходи е обстановка на икономическо развиване, при която растящите стопански системи стагнират на нивото на междинните приходи и не са в положение да преминат в редиците на страните с високи приходи.

" Мисля, че Индия има късмет да се радва на няколко години с доста висок напредък и това би трябвало да търсят вложителите ", счита още Ридел.

Според прогнозите на S&P Global и Morgan Stanley от декември предходната година Индия ще изпревари Япония и Германия и ще се трансформира в третата по величина стопанска система в света до края на десетилетието.

А някои от главните браншове, на които азиатската страна разчита това да се случи, са аутсорсинга и финансите.

" Това в действителност е десетилетието на експанзията на индийските финансови услуги ", разяснява Маниш Чохани, шеф на Enam Holdings, пред CNBC. " Целият бизнес с взаимни фондове, банковият бизнес в частния бранш - те в действителност имат десетилетие на напредък пред себе си. "

По-слаби вероятности за Китай

От друга страна, траекторията на растежа на Китай може да не е толкоз позитивна, колкото беше преди, считат анализаторите.

През идващите пет години Китай няма да бъде толкоз мощен, колкото беше през последните пет години, предвижда Ридел, акцентирайки като съществени спънки високата безработица измежду младежите в градовете и възходящия брой вериги за доставки, които се изместват от Китай.

През май младежката безработица в страната се увеличи до рекордно високите 20,8% за младежите на възраст от 16 до 24 години.

Напоследък в Китай бяха регистрирани и редица по-слаби от предстоящото стопански данни, които сочат, че темпото на напредък понижава. Фабричната интензивност в страната през юни отбелязва следващото си стесняване, а непроизводствената интензивност е най-слабата, откогато Пекин изостави строгата си политика на " нулев коронавирус " в края на предходната година.

Въпреки това Ридел декларира, че е видял известни позитивни знаци в някои потребителски и туристически браншове.

" Аз не съм безконечен черноглед за Китай. Просто през днешния ден ми е по-трудно да намирам благоприятни условия там ", споделя в умозаключение той.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР