Следващият етап в развитието на легендарния F-16 Fighting Falcon може

...
Следващият етап в развитието на легендарния F-16 Fighting Falcon може
Коментари Харесай

Нов проект на ВВС на САЩ превръща F-16 в нападателен дрон

Следващият стадий в развиването на именития F-16 Fighting Falcon може да бъде превръщането му в дрон - ход, който би отбелязал и идната забележителна стъпка в развиването на мрежата от безпилотни въздухоплавателни апарати на Военновъздушни сили на Съединени американски щати, оповестява Interesting Ingeneеring.     Това би могло първоначално да докара до основаването на дребна тестова флотилия от самоуправляващи се изтребители F-16, показват още от профилираното издание и прибавят:    “При триумф концепцията е тези безпилотни самолети да работят като роботизирани помощници, като може би два от тях ще бъдат разпределени към един F-35. Те биха могли да извършват ролята на охранителни кучета и да служат като мултипликатор на мощ за пилотираните от хора самолети. Официалното название на този вид безпилотни самолети е Collaborative Combat Aircraft и Военновъздушни сили на Съединени американски щати може да закупят доста от тях. Примерно - 1000 ”.     Името на този план, VENOM (или Viper Experimentation and Next-Generation Operations Model), идва от общото название, което водачите са дали на F-16. За да се подсигурява функционалността на модела, американските военните би трябвало да разполагат с самостоятелен програмен продукт, който да управлява бойния дрон по-добре от човек.   

В този ред на мисли, първата крачка по плана VENOM ще бъде трансформирането на шест F-16 в самостоятелни дронове, като в кабината ще има човек, който да извършва ролята на супервайзор. За финансовата 2024 година за плана са заделени 50 млн. $. 
В изявление за профилираното военно списание Airman основният академик на Военновъздушни сили на Съединени американски щати Виктория Коулман разказва VENOM като " мост сред изцяло самостоятелен набор от благоприятни условия и изцяло пилотиран набор от благоприятни условия, където се намираме през днешния ден ".    По думите ѝ планът планува хора да изстрелват самолетите, след което да предават ръководството напълно на софтуера, с цел да стане ясно дали той действа по предопределение и дали предлага предстоящите изгоди.     Коулман също по този начин декларира, че посредством потреблението на тази тактика Военновъздушни сили на Съединени американски щати могат да прибавят нов програмен продукт и да ускорят опитите оттатък това, което нормално се изисква за одобрение на стратегии за самостоятелен полет.   

" Самоуправляващите се коли не минаха от изцяло ръчно ръководство към изцяло автоматизирано ", изяснява Коулман. " Автомобилите на Tesla, да вземем за пример, са минали милиони и даже милиарди километри, в които са се научили и са разбрали по какъв начин да взаимодействат с човешки оператор безвредно и несъмнено. Ние не можем да пропуснем тази част, когато става дума за Военновъздушни сили ", прибавя тя. 
По-голямата част от поисканите от Военновъздушни сили съвсем 50 млн. $ за плана VENOM ще отидат за научноизследователска и развойна активност. От Военновъздушни сили на Съединени американски щати споделят пред Defense News, че не са взети дефинитивни решения по отношение на организацията, в границите на която ще се организира планът, само че в бюджета е поискано обезпечаването на 118 работни места във военновъздушната база “Еглин ” във Флорида.    Очакваните разноски по плана VENOM през идващите пет години се чака да възлязат на към 120 млн. $. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР