Следващия път, когато саркастично отправите към някой репликата ще се

...
Следващия път, когато саркастично отправите към някой репликата ще се
Коментари Харесай

Датата 30 февруари е съществувала

Следващия път, когато саркастично отправите към някой репликата „ ще се забележим на 30 февруари “, имайте поради, че историята в действителност познава такава дата, а на многовековни надгробни плочи археолози са забелязвали дори и 31-ви. До момента са известни два случая, в които 30 февруари се е появявал в календара.

Швеция и несполучливата промяна

През 1700 година Швеция възнамерява прекосяването си от Юлианския към Григорианския календар. За да се изравни с всички останали, империята взема решение да пропуща високосните години чак до 1740-а в това число, вместо да пропусне наведнъж няколко поредни дни, както създали другите страни.

Опитът обаче се оказал несполучлив и през 1712 година шведите още веднъж се оповали на Юлианския календар, добавяйки еднократно 30 февруари в него, с цел да влязат в ритъма му. Окончателното прекосяване на страната към Григорианския календар е през 1753-та, когато от 17 февруари е преминато непосредствено на 1 март. Не всички одобряват добре промяната – съгласно някои локални са откраднати 11 дни от живота им.

Революционният календар на Съюз на съветските социалистически републики

30 февруари е съществувал и в Съветския съюз, в интервала 1930-1931 година, в завършения революционен календар, включващ 5-дневни седмици и 30 дни във всеки месец. Целта му е била да отстрани неделята, с цел да няма почивни дни за работническата класа и да бъде реализирана по-висока индустриална успеваемост. Той евентуално е и първообраз на отброяването на времето във фантастичния свят на романа „ Властелинът на пръстените “, където месеците имат същата дълготрайност.

Новият календар не съумява да се наложи над Григорианския, а едно от свидетелствата за това е вестникът на Комунистическата партия, „ Правда “, който също не признава 30 февруари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР