Следващия път, когато хапвате суши, нигири или сурова риба под

...
Следващия път, когато хапвате суши, нигири или сурова риба под
Коментари Харесай

Паразитите в сушито са се увеличили драстично през последните десетилетия

Следващия път, когато хапвате суши, нигири или сурова риба под друга форма, имайте поради, че е добре да се ревизирате за паразити, заяви МедикълЕкспрес.

Учени от университета на щата Вашингтон откриха фрапантно нарастване на съществуването на паразити, които могат да се пренесат в човешкия организъм, в случай че се яде сурова или недобре сготвена риба, както и морски блага.

Ръстът на рисковото наличие е 283 пъти в съпоставяне със 70-те години на предишния век. Това е опасност освен за хората, само че и за морските бозайници, които поемат тези паразити.

Вредно ли е в действителност сушито?

Става дума за червея анизакис. Специалистите от университета на Вашингтон са анализирали и обобщили данните от хиляди изследвания за този паразит, който предизвиква болестта анизакиоза. Резултатите от труда им са оповестени в сп. "Глоубъл обмен байолъджи ".

"Изследването ни впряга силата на голям брой изследвания, с цел да покаже световната картина на измененията за интервал от близо четири десетилетия ", сподели Челси Ууд от екипа откриватели, учител в университета. "Интересно е, тъй като демонстрира изменението в риска за хората и морските бозайници с течение на времето ".

Международен ден на сушито

Паразитът съществува в голям брой морски риби и сепии. При вдишване от човек, червеят се прикрепя към стомашно-чревния тракт и предизвиква признаци, които наподобяват тези при хранително отравяне. В множеството случаи червеят умира в границите на няколко дни и с това отшумяват и признаците. Заболяването рядко се диагностицира, тъй като хората считат, че просто са прекарали хранително отравяне, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР