Следващия месец се очаква Министерството на иновациите и растежа /МИР/

...
Следващия месец се очаква Министерството на иновациите и растежа /МИР/
Коментари Харесай

Пулев: От 3 млн. лв. до 40 млн. лв. ще дава Министерството на иновациите за индустриални зони и паркове

Следващия месец се чака Министерството на нововъведенията и растежа /МИР/ да отвори мярка за развиването на индустриалните зони и паркове в България по Плана за възобновяване и резистентност /ПВУ/, оповестиха от ведомството. Минималният размер на безвъзмездната помощ за план е 3 млн. лева , а оптималният – 40 млн. лева Това стана ясно във Враца по време на конгрес, проведен от министъра на нововъведенията и растежа Александър Пулев , по отношение на опциите за кандидатстване на компании за финансиране по Плана за възобновяване и европрограмите, ръководени от Министерството.

По думите му, бюджетът на процедурата за индустриални зони е 212 млн. лева , като по нея ще могат да аплайват оператори на индустриални зони и паркове за инфраструктурни планове за пътища, ЖП-линии и други детайли на довеждаща и вътрешна техническа инфраструктура, здания за лаборатории за научни проучвания и зарядни станции за електрически автомобили и други Общественото разискване ще продължи до 23 март.

„ Виждам огромен интерес към България по отношение на мярката за развиване на индустриалните зони от страна на Турция, Катар, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства. Ценят доста местоположението ни и хората у нас с подготовка и обучение ” , разясни министър Пулев.

По думите му, задачата е посредством мярката да се привлекат огромни групи вложители , най-много в Северна България, в добре обособени индустриални зони, в които да развиват бизнеса си.

„ По този метод те ще влагат инфраструктура и отваряне на работни места “ , сподели още той.

 Александър Пулев
Александър Пулев. Снимка: МИР

Процедурата за развиване на индустриалните зони е четвъртата, която МИР ще отвори по линия на ПВУ , стана ясно още по време на форума.

„ Министерството на нововъведенията и растежа е най-активното министерство на равнище страна във връзка с Плана за възобновяване. Още в края на предходната година обявихме първите 953 предприятия, които ще получат финансиране по ПВУ по процедурата „ Технологична рационализация “ с бюджет 260 млн. лева “, сподели Пулев.

Той акцентира, че ползата е бил голям и към втората процедура за „ ИКТ решения и киберсигурност “ с бюджет 30.6 млн. лева , по която финансиране ще получат 1599 предприятия у нас.

„ Имаме утвърдени планове от всяка област в страната, което е показателно за интереса към процедурите и доказателство, че Планът за възобновяване е отворен и работи “ , добави Пулев.

„ В момента тече кандидатстването по третата мярка за „ ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “. Една доста чакана мярка от бизнеса у нас, както разбрахме по време на обиколката ни в страната за разяснение кандидатстването по процедури от ПВУ и структурните фондове “ , уточни министър Пулев.

Той сподели още, че бюджетът на процедурата е 200 млн. лева , като микро-, дребни, междинни и сдружения с до 3 000 чиновници ще могат да аплайват за безплатна финансова помощ от 75 000 лева до 1 млн. лева По време на срещата стана ясно още, че кандидатстването по мярката е удължено от 1 на 3 месеца и съвсем няма ограничаване за допустимите промишлености.

„ В случай, че получим по-голям интерес към процедурата, ще създадем всичко допустимо да отворим разговора и по линия на „ REPowerEU “ – инструмент сходен на Плана за възобновяване, по който България може да има достъп до 1 милиарда лева запас “ , посочи министърът.

По думите на Пулев, 1.2 милиарда лева ще бъдат разполагаем на българския бизнес за първите шест месеца от 2023 година по линия на трите направление, за които МИР дава отговор – Плана за възобновяване и резистентност и двете европрограми – Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021-2027 и Програма за научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна (ПНИИДИТ) 2021 – 2027.

„ До края на годината ще отворим 10 разнообразни процедури по трите посоки. Ще има ограничения за фамилни предприятия, кръгова стопанска система, внедряване и разработка на нововъведения и други “ , сподели министърът.

Главният шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “ към МИР Илияна Илиева уточни, че за фамилните предприятия и креативните промишлености към този момент има нова мярка, по която ще могат да аплайват за общо 117 млн. лева

Началникът на кабинета на министъра на нововъведенията и растежа – Красимир Якимов , уточни статистика за Северозападния район за утвърдените компании по процедурите „ Технологична рационализация “ и „ ИКТ решения и киберсигурност “. По първата от Област Враца са утвърдени 17 плана за 5.5 млн. лева , от Област Монтана – 10 за 3.4 млн. лева и Област Видин – 3 за 800 000 лева За „ ИКТ решения и киберсигурност “ утвърдените за Област Враца са 14 плана за 260 000 млн. лева, Област Монтана – 5 плана за 86 000 лева и Област Видин – 1 план за 20 000 лева

Пред медиите във Враца министър Пулев разяснява и тематиката за бюджета .

„ Ние сме виновни хора и през цялото време на ръководството на служебния кабинет, от 2 август насам, затягаме коланите и подхождаме оптимално консервативно. МИР дава отговор за вложенията и редица процеси, които са свързани с европари, само че не отговаряме за тежки структури и редица търговски сдружения “ , сподели Пулев.

 Александър Пулев
Александър Пулев. Снимка: МИР

Той уточни, че служебното държавно управление е поело ангажимент в края на април да внесе подробен бюджет .

„ Надявам се идният парламент да подходи оптимално отговорно и консервативно, а не с див популизъм. Депутатите да не вадят алените маркери, а да бъдат виновни “, разяснява още той.

На форума участваха още регионалният шеф на Враца Георги Митов, както и регионалните шефове на Монтана – инж. Валери Димитров и на Видин – Огнян Михайлов, кметове на общини, представители на локалния бизнес и медии.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР