Следващия месец руската плаваща атомна електроцентрала, наречена Академик Ломоносов“, ще

...
Следващия месец руската плаваща атомна електроцентрала, наречена Академик Ломоносов“, ще
Коментари Харесай

Руска плаваща АЕЦ ще мине по Северния морски път

Следващия месец съветската плаваща атомна електроцентрала, наречена „ Академик Ломоносов “, ще мине по Северния морски път до крайната си дестинация в Далечния Изток.

Това е част от упоритостта на Русия да разполага с електричество в богат на минерали район. 144-метра дългата платформа, оцветена в цветовете на съветския байрак, ще плава до дребния арктически пристанищен град Певек, на над 6000 км. от Москва, прецизират от си Ен Ен. Тя ще доставя електрическа енергия на обитаеми места и компании, които добиват въглеводороди и скъпоценни камъни в региона на Чукотка.

Също по този начин се работи и за по-широка стратегия: подкрепяне на амбициозните арктически проекти на президента Владимир Путин, които основават геополитически проблеми в Съединените щати.

„ Адмирал Ломоносов “ ще бъде най-северно разположената работеща нуклеарна централа в света и е от основно значение за проектите за икономическо развиване на района. Около 2 милиона руснаци живеят покрай арктическия бряг в села и градове, сходни на Певек, селища, които постоянно са налични единствено със аероплан или транспортен съд, в случай че времето разрешава. Но те генерират до 20% от Брутният вътрешен продукт на страната и са основни за съветските проекти за потребление на скритите арктически благосъстояния на петрол и газ, защото сибирските запаси понижават.

На доктрина плаващите атомни електроцентрали биха могли да оказват помощ за снабдяването с сила на отдалечени региони без дълготрайни задължения – или без да изискват огромни вложения в стандартни електроцентрали в най-вече необитаеми области.

Но концепцията за нуклеарен реактор, ситуиран в Арктическо море, провокира рецензии от страна на еколозите. „ Академик Ломоносов “ беше наречена от Грийнпийс “Чернобил на лед ” или “плаващ Чернобил ” още преди възраждането на интереса на обществото към злополуката от 1986 година посредством значително на едноименния ефирен сериал на HBO.

Росатом, държавната компания, отговаряща за съветските нуклеарни планове, се бори против този прякор, заявявайки, че сходни рецензии не са основателни.

“Напълно не е целесъобразно да се съпоставят тези два плана. Това са неоснователни искания, просто методът, по който самите реактори работят, е друг ”, съобщи Владимир Ириминку, основен инженер по запазване на околната среда на „ Ломоносов “. “Разбира се, че това, което се случи в Чернобил, не може да се повтори …. И защото тя ще бъде ситуирана във водите на Арктика, ще се охлажда непрекъснато и няма да има дефицит на студена вода. ”

Самата концепция не е нова, напомня си Ен Ен – американската войска употребява дребен нуклеарен реактор, конфигуриран на транспортен съд в Панамския канал в продължение на съвсем десетилетие през 60-те години. За цивилен цели американска енергийна компания PSE & G поръча плаваща централа да бъде ситуирана край крайбрежията на Ню Джърси, само че планът беше спрян през 70-те години на предишния век заради публичната съпротива и опасенията за околната среда. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР