Следващите седмици ще са от също толкова критично значение, както

...
Следващите седмици ще са от също толкова критично значение, както
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Финландия и Швеция се готвят да влязат в НАТО през лятото

Следващите седмици ще са от също толкоз сериозно значение, както и тези от началото на войната, разгласи украинският президент Володимир Зеленски в последното си послание. " Руските войски ще подхващат още по-мащабни интервенции в източната част на нашата страна ", предизвести президентът и упрекна Москва в опит да избегне отговорността за военни закононарушения.

Украйна и Русия изпращат подкрепления в Източна Украйна, подготвяйки се за най-големите борби във войната, до момента в който бежанците не престават да бягат от идното съветско нахлуване. Дълъг километри съветски ескорт е бил видян от компания за сателитно наблюдаване по пътя към Донбас.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разгласи, че военният блок позволява непрекъснато наличие по външните си граници поради Русия.
Други текстове, свързани с войната в Украйна: Реклама
11:27
Китай е транстортирал зенитни ракети за Сърбия през българското небе
Сърбия, която е най-близкият съветски съдружник на Балканите, е получила този уикенд съвременни китайски зенитно-ракетни комплекси (ЗРК). Шест военно-транспортни самолета Y-20 на китайската войска са минали през въздушното пространство на България и Турция в неделя и са кацнали на белградското летище Никола Тесла, пренасяйки на борда си противовъздушни системи HQ-22, предопределени за сръбската войска.

Сръбският президент Александър Вучич е удостоверил, че става дума за доставка на зенитни ракети със междинен обхват, контрактувани с Китай през 2019 година Той е оповестил, че ще показа във вторник или сряда " новата горделивост " на сръбската войска.

Системите HQ-22 са сходни като параметри на американските Patriot и съветските С-300. Mакар че експортната им версия FK-3 е с по-малък радиус на деяние (от порядъка на 150 км.) на доктрина тя би разрешила на Сърбия да обстрелва въздушни цели в цяла западна България, в това число над София, Кюстендил, Благоевград, както и градовете в целия Северозапад.
Реклама
Освен България, при положение на ескалация сръбските ЗРК могат да съставляват опасност за въздушния трафик и на другите натовски страни в района: Румъния, Унгария, Хърватия, Черна гора, Албания и Северна Македония, както и за Босна и Херцеговина и Косово.
11:07Финландия и Швеция се готвят да влязат в НАТО през лятото
С нашествието си в Украйна Русия е позволила " голяма стратегическа неточност ", защото събитията от последните шест седмици подтикват Финландия и Швеция да се причислят към НАТО. Според неназовани публични източници, представени от The Times, това ще се случи още през лятото. Според американски публични представители присъединението на двете скандинавски страни към Северноатлантическия алианс е било " тематика на диалозите по време на няколко сесии " в границите на срещата на външните министри на съюзническите страни, извършена предходната седмица в Брюксел.

Веднага след съюзната среща на високо ниво в белгийската столица външният министър на Финландия Пека Хаависто разгласи, че страната му обяснява какви са идващите стъпки за реализиране на пълноправно участие в НАТО. През тази седмица въпросът ще бъде обсъждан във финландския парламент, като държавното управление ще показа разбор по какъв начин националната сигурност е застрашена от съветското решение за навлизане в Украйна. До момента Финландия, която споделя 1300 км сухоземна граница с Русия, предпочиташе да поддържа боен неутралитет и да бъде единствено член на Европейски Съюз. Основната причина за това решение е историческа: през 1939 година Сталин нахлува на територията на скандинавската страна и откъсва 9% от нейната територия в хода на така наречен " Зимна война ", въпреки и с цената на 5 пъти по-големи загуби в жива мощ. От този миг нататък властта в Хелзинки подхваща курс към " специфични взаимоотношения " с Москва в опит да избегне повтаряне на сходна инвазия. По всичко проличава обаче, че Финландия е напът да преоцени десетилетния политически консенсус, че не би трябвало да нервира с дейностите си Москва.

През уикенда също по този начин сходни сигнали започнаха да идват и от неутралната Швеция. Лидерът на втората по величина опозиционна партия Ими Окешон разгласи, че групировката би подкрепила участие на страната в НАТО, ако Финландия реши да направи същото. Това би дало опция на държавното управление в Стокхолм да реализира огромно парламентарно болшинство в поддръжка възможна скорошна евроатлантическа интеграция.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Строителство и парцели 3 Политика Реклама 10:35Световната банка чака стопанската система на Украйна да се срине с 45%
Икономиката на Украйна евентуално ще се свие с внушителните 45.1% тази година, защото съветската инвазия съвсем спря бизнеса, понижи износа и унищожи индустриалния потенциал, съобщи Световната банка в нова оценка на икономическите последствия от войната. Финансовата институция също по този начин предвижда, че Брутният вътрешен продукт на Русия през 2022 година ще спадне с 11.2% заради наказателните наказания, наложени от Запада на съветските банки, държавни предприятия и други институции. Регионът на Световната банка за Източна Европа, включващ Украйна, Беларус и Молдова, се чака да покаже стесняване на Брутният вътрешен продукт от 30.7% тази година, заради разтърсвания от войната и нарушение на търговията.

Според Световната банка над половината от предприятията в Украйна са затворени, до момента в който отворените работят много под естествения си потенциал. Затварянето на черноморското мореплаване от Украйна прекъсна към 90% от износа на зърно за страната и половината от общия й експорт.

Продължаването на войната евентуално ще принуди Световната банка да преразгледа своите прогнози и да планува още по-голям спад на Брутният вътрешен продукт. В най-лошия сюжет се позволява спомагателен спад от 3 прочие пункта в еврозоната през 2022 година, " отразяващ въздействието на шокове в цените на суровините от ескалацията на войната. Това от своя страна провокира спомагателни наказания и понижава съветския експорт за еврозоната.

Неблагоприятният сюжет също допуска потрес за финансовото доверие, 20% стесняване на Брутният вътрешен продукт на Русия и 75% стесняване на стопанската система на Украйна.
Бюлетин Войната в Украйна
Научавайте всичко най-важно. Обобщение на протичащото се и следствията от него за хората, бизнеса, стопанската система и политиката.
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР