Следващите седмици и месеци трябва да бъдат избрани съставите на

...
Следващите седмици и месеци трябва да бъдат избрани съставите на
Коментари Харесай

Николай Денков не очаква избори 2 в 1 през лятото

Следващите седмици и месеци би трябвало да бъдат определени съставите на Антикорупционната комисия, както и на новия Висш правосъден съвет, който след измененията в Конституцията бе разграничен на два обособени органа - правосъден и прокурорски. Съдебната система би трябвало да бъде самостоятелна, а системата на прокуратурата дружно със следствието, поддръжката на службите в Министерство на вътрешните работи да могат всяко едно обвиняване да го ревизират и там, където има съображение да съберат доказателства за престъпления.

Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков след среща с европейския комисар по правораздаване Дидие Рейндерс.

По думите му за Антикорупционната комисия процесът е в Народното събрание. С Мария Габриел се разисква тематиката за правосъдната промяна.
 Денков и Габриел не са си стиснали ръцете за ябълката на раздора - Министерство на външните работи
Денков и Габриел не са си стиснали ръцете за ябълката на раздора - Министерство на външните работи

Денков регистрира като риск, че регулаторите се отсрочват след ротацията

Той изясни, че по време на диалозите с Рейндерс са разискали промяната в правораздаването, Конституцията и антикорупционната комисия, правата и контрола върху основния прокурор. Обсъдена е била и тематиката по какъв начин измененията в Конституцията би трябвало да бъдат въведени в действителния живот, с цел да не се повторят неточности от минали опити за промени - да вземем за пример като профилирания углавен съд.

" Задачата е ясна на всички - разчитаме на поддръжката на Европейска комисия, на други партньорски институции каквато е венецианската комисия, на швейцарския институт в битката с корупцията ", регистрира Денков.

На въпрос на News.bg дали има заплаха правосъдната система и самата промяна в правораздаването с попълването на Антикорупционната комисия и новия Висш съдебен съвет да остане на автопилот, в случай че се стигне до нови избори 2 в 1 на лято, Денков отговори, че не счита, че сега някои от политическите сили работят за избори 2 в 1 през лятото дружно с европейските . Трябва да се реализира ротацията, обикновено е да има разногласия по какъв начин да наподобява кабинета, само че от една страна сме уверени, че би трябвало да продължим процеса, само че това, което чуват от политическите водачи да поддържат избора на идващото постоянно държавно управление, сподели министър председателят.

Еврокомисарят по правораздаване Дидие Рейндерс е удовлетворен от срещата с премиера Денков. Много е значимо да се промени процесът, да се работи въз основата на това, което е значимо за всички държави-членки на Европейски Съюз по отношение на включването на България в Шенген и контролът на границите, уточни той. Реформата на Конституцията, на правната система - това са доста значими неща и би трябвало да бъдат във фокуса на внимание, сподели Рейндерс.

" Ще отнеме време да се вкарат промените, само че е значимо да се работи с всички заинтригувани страни , които биха могли да дават помощ и рекомендации. Ясно е, че всички би трябвало да работим и да гледаме една посока ", разяснява Рейндерс.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР