Следващите президентски избори в Полша ще се проведат на 28

...
Следващите президентски избори в Полша ще се проведат на 28
Коментари Харесай

Президентските избори в Полша ще се проведат на 28 юни

Следващите президентски избори в Полша ще се проведат на 28 юни. Това съобщи на брифинг ръководителят на Сейма (долната камара на парламента) на републиката Елжбета Витек, представена от ТАСС.
„ Назначавам президентските избори в неделя, 28 юни 2020 година “, сподели тя. Според нея Държавната изборна комисия поддържа този проект за осъществяване на изборите.
След оповестяването от през днешния ден, 3 юни, в Полша стартира предизборна акция.
" Бих желала съперничеството по време на предизборната акция да бъде почтено и на 28 юни да изберем президент на Полша на първия тур. Ако не, тогава след две седмици ще се организира втори тур, с цел да може до 6 август (когато изтича мандатът на настоящия полски президент Анджей Дуда) да имаме нов държавен глава, определен и положил клетва “, сподели Витек.
Във вторник в републиката беше признат нов закон, съгласно който избори в пандемия могат да се проведат на разбъркан принцип - с изборни секции и по пощата за намиращите се под карантина и всички искащи.
До 21 юни изборната комисия по рекомендация на министъра на опазването на здравето ще може да издаде заповед за осъществяване на гласоподаване единствено по пощата в даден район въз основа на епидемиологичната обстановка. До 26 юни тези под карантина ще могат да заявяват желанието си да гласоподават по пощата.
На 28 юни от 07:00 до 21:00 ч. локално време ще има гласоподаване в изборните секции. В същия ден писма с бюлетини от тези, които са дали своят вот отдалечено, ще бъдат доставени до районните изборни комисии.
Ако в първия тур никой от претендентите не завоюва повече от 50% от гласовете, след две седмици би трябвало да се състои втори тур с присъединяване на двамата претенденти с максимален брой гласове.
Припомняме, че президентските избори в Полша трябваше да се проведат на 10 май, само че след напън на жители и политици, в това число и Доналд Туск, вотът беше отсрочен поради пандемията.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР