Следващите ми каузи са свързани с банките, бързите кредити, колекторските

...
Следващите ми каузи са свързани с банките, бързите кредити, колекторските
Коментари Харесай

Манолова обяви следващите си цели, реагира остро на критики от ГЕРБ

Следващите ми дела са свързани с банките, бързите заеми, колекторските компании и Закона за частния банкрут. Това сподели омбудсманът Мая Манолова пред публицисти.
„ Вече съм внесла законодателни оферти за ограничение на свръхправомощията на банките . Има известно закъснение в работата на правната комисия. Много се надявам да се провеждат навреме “, съобщи Манолова. Тя уточни, че работи и по оферти за налагане на правила за безобразията при колекторските компании .
Във връзка със 111-ото място на България по независимост на словото в класацията на „ Репортери без граница “ Манолова разяснява, че това е един доста прецизен измерител на равнището на народна власт във всяка една страна. „ Надявам се това да се промени. Без медиите и без тяхното обективно отразяване проблемите на жителите няма по какъв начин да бъдат решени, нито институцията, която съставлявам да бъде дейно “, посочи още омбудсманът.
Преди това депутатите в Народното събрание утвърдиха отчета й за работата на институцията на Омбудсмана за 2018 година. Манолова дефинира дефинира 2018 година си като година на достижения. 36 892 са жителите и представителите на организации, получили подпомагане от омбудсмана през предходната година. За съпоставяне през 2017 година такава помощ са получили 34 908 жители, а през 2015 година 16 214 души.
Тя получи рецензии от страна на ръководещите, че на моменти надвишава правата си . Порицание получиха и майките на деца с увреждания, които до думите на народен представител са трансформирали " майка на деца с увреждания " в специалност .
" Колкото и да е инициативна и колкото и да се старае да помогне на жителите, Мая Манолова трансферира обязаностите на закона, съобщи националният представител от ПГ на ГЕРБ Лъчезар Иванов.
„ По Конституция омбудсманът е покровител на правата и свободите на жителите. Това е записано в член 91, само че всички хора, които са правно и юридически грамотни знаят, че институцията не е правоприлагаща и надлежно правораздаващ орган , което сътрудници желая да акцентувам, че в множеството от случаите, когато причините не са достигали на омбудсмана на България, са се прехвърляли тези граници. Нещо повече неведнъж сме ставали очевидци и н а бих споделил на правосъдие от страна на институцията . Считам, че колкото и да е инициативна и колкото и да се старае да помогне на жителите трансферира обязаностите на закона, който ѝ дава това право “, съобщи още Иванов.
„ Тя може да бъде единствено медиатор и покровител . Беше очебийно от госпожа Манолова, че в случай че няма съдействие, в случай че няма разговор сред законодателната и изпълнителната власт, всичките старания на тази институция, биха останали във въздуха. Бих желал да насочва една молба в идващия отчет да можем да забележим една по-голяма диалогочност сред нея, Народното събрание и изпълнителната власт. Диалогът е извънредно значим и той би трябвало да продължи както с жителите, по този начин и с Народното събрание “, добави Иванов.
" Високият ми рейтинг основава страхове и съмнения у доста хора ", регистрира Манолова. Тя уточни, че в отговорностите й на публичен бранител не влиза да хвали депутатите .
Пред публицисти тя добави още, че все още няма проекти да сменя позицията си.
Попитана дали ще се кандидатира за кмет на София, Манолова уточни: „ Благодарих на Народното събрание за опцията и привилегията, която имам да работя за хората, да работя за българските жители.
Това в действителност ме прави щастлива. Правя го от цялото си сърце. Това не значи, че в някакъв миг бих могла да го върша и от друга позиция. В момента не премислям никакъв вид за промяна на тази позиция на омбудсман “, съобщи още Манолова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР