Следващите дни вероятно ще бъдат по-лоши - с повече смърт,

...
Следващите дни вероятно ще бъдат по-лоши - с повече смърт,
Коментари Харесай

НАТО отказа на Зеленски да затвори небето над Украйна. Столтенберг: Не искаме война с Русия

Следващите дни евентуално ще бъдат по-лоши - с повече гибел, страдалчество и опустошение, съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след изключителното съвещание на външните министри от алианса в Брюксел, отдадено на съветското навлизане в Украйна.

Столтенберг посочи, че е решено самолети и войски на НАТО да не влизат в Украйна, тъй като другояче жертвите биха били даже повече.

По неговите думи хиляди военни от пакта са изпратени по източния фланг, за пръв път са разгърнати силите за бързо реагиране, в подготвеност са 130 изтребителя и над 200 военноморски кораба и може да се подхващат спомагателни и обилни ограничения при потребност.

Призоваваме президента Путин неотложно да спре тази война, да изтегли всичките си сили от Украйна без условия и неотложно да се върне към дипломацията, съобщи Столтенберг.

По неговите думи съдружниците са разискали през днешния ден обезпечаването на спомагателна помощ за Грузия и Босна и Херцеговина. Той означи, че Швеция и Финландия към този момент са част от съгласуването на дейностите, свързани с войната в Украйна.

От първия ден на съветската експанзия украинският президент желае нещо, което счита за най-важна помощ за страната му - НАТО " да затвори небето над Украйна ". За финален път Зеленски сподели това в нощта на четвъртък против петък, когато съветската войска обстрелваше региона на най-голямата АЕЦ в Европа и провокира пожар в нейна административна постройка.

" Затворено небе " е деяние, което Уставът на Организацията на обединените народи (ООН) планува при положение на война. Целта е да бъде предотвратено навлизането на военни самолети в несъмнено въздушно пространство.

Засега обаче НАТО отхвърля тази опция. Основната причина е, че Западът не желае да влиза в пряк боен спор с Русия, а тъкмо това би станало, в случай че съветски самолети нарушат възбраната за полети. При такава догадка НАТО ще би трябвало да смъкна съветските самолети.

Евентуалното събаряне на съветски самолети, от сили на алианса би могло да докара до ескалация на военния спор и провокиране на трета международна война.

“Нашият съюз е защитителен, ние не търсим конфликт”, разяснява по този мотив държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен преди срещата на външните министри от НАТО в петък в Брюксел. Той въпреки всичко предизвести, че в случай че се стигне до спор сред Русия и членовете на алианса, “ние сме подготвени за него и ще защитим всеки сантиметър от територията на НАТО “.

В понеделник генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг отхвърли концепцията за зона, неразрешена за полети, заявявайки, че „ няма планове за прекосяване в Украйна, нито по земя, нито по въздух “.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР