Следващите дни ще стане ясно ще има ли реформаторско управление

...
Следващите дни ще стане ясно ще има ли реформаторско управление
Коментари Харесай

Атанас Славов: Залогът не е правителството, а бъдещето на страната

Следващите дни ще стане ясно ще има ли реформаторско ръководство на България или рискуваме се върнем към безвремието отпреди месеци. Това разяснява в " Панорама " правосъдният министър Атанас Славов.

След породилото се напрежение сред ръководещите през днешния ден Славов се надява ГЕРБ да беседват с ПП-ДБ, тъй като залогът не е единствено държавното управление, а бъдещето на страната и това по какъв начин България ще наподобява след една година.



" След решенията, посочени в декларацията за ръководство от ПП-ДБ има няколко доста значими точки. Ясен ангажимент за конституционна и правосъдна промяна, явен ангажимент към законодателната стратегия, призната и одобрена при започване на ръководството. На трето място - назначения, които са транспарантни и интегритет в главните контролни и регулаторни органи ".

По думите му политическата рецесия е почнала с бламирането на антикорупционния закон и приемането на предлагането на ГЕРБ на разделянето на КПКОНПИ. Според Славов това е явен знак, че има конюнктурно болшинство по избрани тематики, които са в основата на съглашението за ръководство.

Относно избора на Борислав Сарафов за и.ф. гавен прокурор Славов съобщи, че е чул аргументирани претенции и от двете страни във Висш съдебен съвет, само че че идната седмица ще подаде тъжба във Върховен административен съд, който може дефинитивно да реши този спор.

" В началото на май, тъкмо след случая с гърмежа ПП-ДБ първа сложи въпроса за отговорността на господин Сарафов и изиска неговата оставка. Има доста въпроси, на които би трябвало да бъдат дадени безапелационни отговори ".



Според Атанас Славов свалянето на Иван Гешев е резултат на напъните и митингите на българското общество. Припомни и процедурите, открити от някогашните отраслови министри Надежда Йорданова и Янаки Стоилов.

Министърът съобщи, че на идващото съвещание на Висш съдебен съвет ще сложи въпросите, свързани с натиска в правосъдната система, както и проблема " Осемте джуджета ", по който Борислав Сарафов ще би трябвало да даде безапелационни отговори.



Славов е безапелационен, че в ПП-ДБ има единодушие за конституционни промени.

" Преди две години внесохме развъртян план с ясна идея. Става дума да се подсигурява самоуправление и самостоятелност на съдиите в един обособен Висш съдебен съвет, където те имат болшинство и да се подсигурява отчетност на прокуратурата в един независим прокурорски съвет, в който публичната, парламентарната, гражданската квота, в случай че щете за има болшинство - това, което не стана през 2015 година ".



Надява се планът за конституционна промяна да бъде импортиран в Народно събрание до седмици и да завърши в границите на няколко месеца. Смята за безсмислено Висш съдебен съвет да се сменя в този момент, откакто след три месеца ще има напълно друга идея.

Вижте диалога във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР