Следващите 12 месеца ще са едни от най-ключовите за развитието

...
Следващите 12 месеца ще са едни от най-ключовите за развитието
Коментари Харесай

Космическите мисии, които ни очакват през 2022 г.

Следващите 12 месеца ще са едни от най-ключовите за развиването на човечеството в Космоса. Причината - стартът на ракетите, които могат да отведат хората на Луната и Марс. Наред с това множеството комерсиални задачи вещаят да създадат Космоса още по-достъпен.

Ето кои ще са най-важните галактически задачи за 2022 година:

Първият орбитален полет на Starship - март 2022 година

Едва ли има по-важна ракета за човечеството от Starship на SpaceX. Във финалната си настройка това ще е най-мощната ракета създавана в миналото в историята. Освен това тя работи на метан, и може да се употребява неведнъж.

Чрез Starship 100 индивида могат да доближат до всяка една точка на планетата за 20 минути. Корабът ще бъде употребен и за пътуването към Луната и Марс. Именно посредством Starship колонизацията на Червената планета се трансформира постижима физически и финансово цел.

В основата на Starship и Super Heavy стои ракетния мотор Raptor, написа Дир.бг. Ракетата Super Heavy ще има 31 броя от него, а галактическия транспортен съд Starship - 7 броя.

Raptor употребява за гориво течен метан и течен О2. Това решение е определено от Мъск освен по стопански аргументи, само че и тъй като на Марс има метан, който може да бъде трансфорат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

Двигателят е към 2 пъти по-мощен от ракетния елемент Merlin 1D, употребен във Falcon-9.

През март 2022 година ще бъде сбъднат първият орбитален полет на Starship. Досега имаше проби при които ракетата доближаваше 12 километра височина и по-късно се приземяваше назад.

2022 година ще е основна за SpaceX, Илон Мъск и за галактическите упоритости на човечеството.

" Артемида I " и завръщането на Съединени американски щати към Луната със SLS - след март 2022 година

Тази година ще бъде сбъднат стартът на новата американска свръх-тежка ракета SLS. Именно с нея НАСА възнамерява да върне трайно американците на Луната.

В първата си задача, наречена " Артемида 1 ", ракетата ще направи безпилотен полет до Луната, като тества всичките си системи. С нея ще лети и новият галактически транспортен съд " Орион ".

В основата на SLS стоят моторите RS-25 на американската совалка и помощните ускорители, основани за нея. Температурите, при които действат елементите са рискови и варират от −253 °C до 3300 °C. Дизайнът им обаче е създаден още през 60-те години на предишния век. Първата степен ще има 4 от тези мотори, а цялата ракета ще е висока към 100 метра. Горивото ще е течен водород и течен О2. Бaзoвaтa вepcия нa ЅLЅ щe извeждa в ниcĸa opбитa 70 тoнa тoвap, a пo-мoщният вapиaнт щe извeждa 130 тoнa.

" Орион " пък е необятен галактически транспортен съд, който може да остава в открития космос за по-дълъг интервал от време, защото разполага с по-способни животоподдържащи системи. Максималният брой астронавти е 6, само че до задачата към Луната най-вероятно ще бъдат изпратени 4-ма астронавти.

НАСА ще изследва железен метеорит - август 2022 година

Астероидите крият благосъстояния за трилиони долари. Психея е един от най-големите метеорити в главния пояс сред Марс и Юпитер.

Учените допускат, че Психея е железно прото-ядро на разрушена или несполучливо образувана планета. Обектът е формиран главно от желязо, а до момента сходен обект в никакъв случай не е бил изучаван от близко.

Сондата на НАСА ще влезе в орбита към Психея през 2026 година и в продължение на 20 месеца сходно ще учи повърхността, състава и особеностите на обекта. Стартът е плануван за август 2022 година, като ракетата притежател ще бъде Falcon Heavy на SpaceX.

Европейският марсоход ExoMars 2022 - 20 септември2022 година

В края на лятото към Марс би трябвало да полети Европейско-руската задача ExoMars2022. Ако всичко мина по проект на 10 юни 2023 година на повърхността на Червената планета би трябвало да кацне първия европейски роувър - " Розалинд Франклин ".

Марсоходът ще може да взема проби на дълбочина от 2 метра и да търси признаци на живот. Приземяването на апаратът ще бъде осъществено от съветския модел " Казачок ". При триумф Русия ще възвърне част от изгубения си през годините галактически авторитет и ще потвърди, че може да праща сонди на други луни и планети.

Частни задачи към Луната

Ако всичко върви по проект, то Комерсиалната лунна стратегия на НАСА би трябвало да реализира две приземявания на Луната. Става дума за частни инициативи, чиято задача е да тестват технология за изработката на доставки на лунната повърхнина.

Astrobotic Technology би трябвало да изстреля своята сонда Peregrine, а Intuitive Machines - Nova-С. Те обаче ще осъществят и значими опити.

Nova-С ще опита да синтезира О2 и метан на Луната. При триумф земния сателит обезпечено ще се трансформира в ракетна площадка за задачи в далечния космос.

Peregrine пък ще опитва да реализира интернет връзка със Земята.

Разширяване на Китайската галактическа станция

През идващите 12 месеца Китайската галактическа станция ще нарасне доста по размер, тъй като към нея ще бъдат изстреляни и присъединени още два модула - Wentian и Mengtian. Това ще са може би най-важните модули за станцията, тъй като и двата са научни лаборатории, предопределени за опити. Изстрелванията са планувани за юни и август.

Русия, Индия и Япония пращат сонди до Луната

Руската задача " Луна-25 ", индийската " Чандраян-3 " и японската " СЛИМ " имат много общи черти. И трите задачи би трябвало да осъществят кацане на повърхността на Луната, като и трите сонди ще са стационарни.

Мисиите са доста значими, тъй като ще тестват технологии нужни за полет до Луната. Осъществяването на кацане на Луната е по-трудно от предстоящото, като не липсват и скорошни неуспехи.

Ако и трите задачи са сполучливи, то можем да чакаме бъдещи сонди за търсене на вода, водород и хелий-3. Русия, Индия и Япония имат упоритост за по-дълготрайно наличие на Луната. Най-мащабен е проектът на Токио, които желае до 2035 година да има цех за водород на земния сателит.

Първият полет на галактическия транспортен съд на Boeing

Boeing не може да изстреля своя галактически транспортен съд от няколко години, правейки разликата сред корпорацията и SpaceX много явна - двата плана стартираха по-рано, като този на Илон Мъск даже бе по-евтин.

Въпреки това Boeing считат да изстрелят своя галактически транспортен съд през първата половина на 2022 година. Мисията ще е безпилотна и ще бъде последвана от полет с хора в края на тази или при започване на 2023 година.

Предполага се, че след приключването на тестванията Boeing ще подписа контракт за 6 полета до Международната галактическа станция (МКС) за превозване на четирима астронавти и товари. Капацитетът на капсулата е да транспортира до 7 души до МКС.

Стартът на ракетата New Glenn на Blue Origin

През 2016 година Джеф Безос показа новата ракета на Blue Origin, която може да премине бариерата сред земната атмосфера и Космоса. До в този момент обаче тя не е осъществила своя полет, като липсват даже фотоси на първообраз в съединен за изстрелване тип. Всичко това би трябвало да се промени през 2022 година

Ракетата има три степени, като първата ще работи с течен метан и О2, а вторите две с течен О2 и водород. Първата степен ще е със 7 мотора BE-4, втората с два BE-3U, а третата с един BE-3U. Максималният товар, който може да бъде доставен на ниска околоземна орбита е 45 000 кг, а на геостационарна орбита могат да се доставят до 13 000 кг. Първата степен ще може да се употребява наново.

За съпоставяне Falcon Heavy на SpaceX може да достави на ниска околоземна орбита товар от 63 800 кг, а на геостационарна орбита - до 26 700 кг.

Експертите настояват, че даже Безос да изстреля сполучливо New Glenn в края на 2022 година, то ще би трябвало да потвърди редовността на ракетата и опциите й да се приземява в бъдещи задачи. Технологията по кацане на първата степен лиши няколко години на рационализиране на SpaceX.

Дебютът на Ariane 6

През второто тримесечие на 2022 година е плануван първия полет на новата европейска ракета Ariane 6.

Ракетата от ново потомство е многофункционална, като по-специално ще може да се употребява за пилотирани полети.

Ariane 6 ще има две разновидности, наречени A64 и A62. Първата ще може да изпраща товари от 11 500 кг на геостационарна орбита, а втората от 5 000 кг. На ниска околоземна орбита ракетата ще може да изпраща 21 650 кг и надлежно 10 350 кг. За гориво се употребява примес от течен О2 и течен водород.

Прогнозираната цена на едно изстрелване ще е сред 75 и 90 милиона евро.

Новата ракета на Mitsubishi

В началото на тази година ще полети новата ракета на Mitsubishi - H3. Тя ще бъде доста значима за ДЖАКСА и Япония поради своите характерности. Ракетата е профилирана в доставянето на товари до синхронизирана със Слънцето орбита и до геостационарна-трансферна орбита.

Горивото е О2 и водород, а към главната настройка могат да се прикрепят твърдогоривни ракетни ускорители.

Въпреки, че не може да се употребява неведнъж, ракетата би конкурирала ценово SpaceX в своята профилирана ниша. ДЖАКСА счита да употребява Н3 и за задачи до Луната.

Първият полет на H3 е плануван за първото тримесечие на 2022 година. Вече има закупени 25 изстрелвания до края на това десетилетие, като едно от тях е за Индийската лунна стратегия.

Появата на Vulcan Centaur и американския отвод от съветските ракетни мотори

Atlas V е една от най-важните американски ракети. Тя изстрелва както научни, по този начин и военни задачи, само че в основата й стоят съветските мотори РД-180. От 2014 година Съединени американски щати създават опция - Vulcan Centaur.

Новата ракета е с напълно американски съставни елементи и ще може да доставя 7 200 кг на геостационарна орбита. Първата степен се задвижва от метановите мотори на Blue Origin - BE-4. Това дава обещание да направи ракетата по-евтина, макар, че тя ще е за еднократна приложимост.

Пентагонът към този момент е сключил контракт да повери 60% от изстрелванията си на тази ракета до 2027 година. Първият полет би трябвало да е преди средата на тази година, тъй като за края на 2022 има закупено изстрелване за Космическите сили на Съединени американски щати.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР