Следващата версия на операционната система на Google се очертава да

...
Следващата версия на операционната система на Google се очертава да
Коментари Харесай

Android P: Повече AI, по-малко смущения и поглед към iPhone X



Следващата версия на операционната система на Гугъл се обрисува да предложи основни усъвършенствания. Нови функционалности, основани на изкуствен интелект (AI), смяна в навигацията, както и принадлежности против пристрастяването към смарт телефони са измежду главните нововъведения.

Компанията пусна в обращение предварителна версия за разработчици на Android P още през март. Сега, по време на конференцията Гугъл I/O, бяха оповестени още нейни функционалности. Очаква се софтуерът да излезе публично по-късно през годината.

Прочетете още: Nougat е най-популярната версия на Android

AI на всички места
В Android P изкуственият разсъдък се употребява в това число за икономисване заряда на батерията. Предвиждайки кои приложения е евентуално да бъдат употребявани в обещано време и изключвайки останалите е допустимо да бъде понижено натоварването на процесора с до 30%, изясняват от Гугъл. Също по този начин новата версия на операционната система ще се учи да настройва яркостта на екрана съгласно обстановката и ще се пробва да ползва тези промени независимо.

Външните разработчици също ще могат да се възползват от AI опциите, създавани от Гугъл. Набор от принадлежности, наименуван ML Kit ще им оказва помощ да прибавят функционалности като озаглавяване на изображения, различаване на лица, разчитане не текст, различаване на забележителности и умни отговори в своите приложения.
Подобрения на интерфейса
Ускоряването на работата с операционната система и приложенията е различен главен фокус в Android P. Функция наречена App Actions ще предлага разполагане на бързи връзки до приложения на главния екран и в полето за търсене. Всъщност последното не е особена новост… Потребителите ще могат да си пускат музика или да си купуват билети за събития непосредствено от основния екран.

Друга изобретение е Slices. То е сходно на App Actions, само че ще разрешава елементи от интерфейса на приложенията да се появяват на други места в Android. Т.е. ще дава достъп до функционалности от дадения програмен продукт без да е належащо неговото пускане.

Например, в случай че си търсите стая в хотел и имате конфигурирано приложение за резервации, то елементи от интерфейса му ще се появят дружно с резултатите.

За ускорение на навигацията Гугъл не се свенят да поглеждат и към конкуренцията и по-точно – iPhone X. Там, с цел да заместят изчезналия Home бутон Apple прибавиха активиращо се с плъзване меню в долната част на екрана. В Android P на същото място ще е налице продълговата икона, при плъзване нагоре върху която ще се демонстрират скоро употребявани приложения. Плъзване с пръста встрани ще превключва наличието на листата и там ще се появяват икони на приложения, които постоянно употребявате. Разбира се, евентуално не всички производители ще осъществят това меню в своите устройства.

Също автоматизираното завъртане на екрана към този момент ще е по-малко дразнещо при разглеждане на отвесни фотоси да вземем за пример. Android P ще регистрира по кое време смарт телефонът е в хоризонтална позиция и ще предлага бутон за завъртане на облика.
Android P… ще ви отървава от себе си
Новата версия на операционната система ще се заеме и с казуса с пристрастяването към смарт телефона. Ще е налице функционалност, показваща какъв брой време потребителят е прекарал във всяко приложение. Ако ползвате прекомерно доста обещано приложение, то ще можете да настроите времеви предел, след което иконата му ще посивява, напомняйки, че сте прекалили…

Android P ще съдържа и функционалност, наречена Shush, която автоматизирано ще задейства спокоен режим при слагане на устройството с екрана надолу. Wind Down пък ще спомага за понижаване използването на смарт телефона преди лягане. Ще се изключват известия, а изображението на екрана ще бъде безцветно.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР