Следващата вълна ще е на неимунизираните и на младите. Ако

...
Следващата вълна ще е на неимунизираните и на младите. Ако
Коментари Харесай

Кунчев: Идва вълната на неимунизираните и младите

Следващата вълна ще е на неимунизираните и на младите. Ако правехме по 30 000 имунизации дневно, имахме късмет за групов имунитет наесен, само че при нашето движение това към този момент е невероятно. Решението е прочувствено, тъй като хората се умориха да слушат. Това разяснява основният здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Нова телевизия във връзка безнадеждното закъснение с имунизирането на популацията. България е на последно място в Европейски Съюз по дял на имунизирани и по всичко проличава, че ще остане на това място, макар че в Европа стартира да се надига нова вълна на пандемията. От Англия идват вести, че даже хора под 30-годишна възраст карат тежко COVID-19 и стигат до интензивните отделения.

Кунчев призна, че няма по какъв начин да се стигне до насила на хората да се имунизират. По мотив поддръжката, която наскоро съобщи за концепцията, че безотговорните към здравето си би трябвало да заплащат за лекуване, той посочи, че това няма по какъв начин да се случи в България. " За разлика от Съединени американски щати, нашата система не е учредена на обезпечаване, а е солидарна - този, който може да заплаща, заплаща за този, който не може ", изясни Кунчев.

" Много тъжна е тази социология и доста неприятно приказва за нас като народ ", разяснява още основният здравен контрольор за изнесени данни от социологически изследвания, съгласно които към 40% от популацията изрично отхвърлят да се имунизират. " Да се докараме до последно място в Европа по никакъв начин не е добър индикатор и за жалост ще си платим за това. Идеята беше да предпазим обществото като цяло, само че очевидно няма да стане ", добави той. И акцентира, че 98% от хората, които сега в Европа стигат до интензивни грижи, са неимунизирани.

Кунчев разказа, че има запас от 20% от популацията, които не са безапелационни съперници на имунизациите и се двоумят по някакви аргументи - тормозят се за свои болести, липсва им информация или пък нещо друго. За тях би следвало да се насочат напъните, въпреки че нови хрумвания в служебния кабинет явно няма.

По-рано през днешния ден тематиката разяснява и здравният министър Стойчо Кацаров, който остава уверен последовател на доброволното начало на имунизацията. " Ваксинацията за коронавирус е доброволна и би трябвало да остане доброволна. Искам хората да създадат своя избор с разсъдъка си, като преценяват деликатно изгодите и негативите от това, " разяснява той пред БНР.

Кацаров уточни, че в нашата страна до момента са направени близо 2 милиона имунизации, и няма нито един регистриран смъртен случай като последица от това. " Рискът да починеш от коронавирус е може би хилядократно по-голям, в сравнение с да починеш от имунизация... Аргументите в полза на имунизацията са безспорни. Много ми се желае нашите сънародници да осъзнаят това и да го осмислят ", означи той.

Нападките на някогашния министър председател Бойко Борисов и неговия здравен министър Костадин Ангелов, че служебният кабинет е спрял процеса на имунизация, Кацаров разяснява по този начин: " Те са политици и от тях се чака да приказват по този метод, с цел да оправдаят себе си. " Той посочи, че България е била последна по темпове на ваксинация в Европейски Съюз и по време на някогашните ръководещи от ГЕРБ и " Обединени патриоти ". Като огромен минус за нашата страна здравният министър регистрира, че не беше извършена информационно-образователна акция, с цел да се разяснят изгодите. " Тази празнота се запълни от клюки и мистичност... Като се допусне да се основат такива настройки, става доста мъчно да бъдат преодоляни ", уточни Кацаров.

Той дефинира като спокойна обстановката с разпространяването на ковид, само че внимателно добави, че рискът от нова вълна през есента не е дребен. Като ограничения за подготовка той регистрира актуализирания проект против епидемията, отделените средства за ремонт на коронавирус отделенията по лечебните заведения и стартиралите процедури по запасяване с медикаменти. В същото време показа: " Не съм спокоен за резултатите от последваща коронавирус вълна поради неприятното положение на здравната система. " Последното съгласно него е измежду двете съществени аргументи за високата смъртност по време на здравната рецесия - като другата причина е неприятното ръководство на рецесията.

Към здравна промяна

Затова Кацаров акцентира нуждата да стартира здравна промяна. На първо място, по думите му, здравната каса и лекарският съюз би трябвало да се спогодят да се трансферират повече отговорности и пари на извънболничната помощ. За въвеждането на така наречен диагностично-свързани групи би трябвало да се мисли, само че това е развой, който ще отнеме години, счита здравният министър.

Той още веднъж акцентира на нуждата да се отстрани монополът на здравната каса. " Един от механизмите пациентът да отиде в центъра на здравната система е да му дадем да избере къде да отиват парите му ", има вяра Кацаров.

Според здравния министър проблемите в Пирогов, Александровска болница и държавна болница, с които той аргументира промяната на шефовете им, са илюстрация за тежкото положение на здравната система като цяло. За митингите, проведени от медиците на Пирогов, Кацаров уточни, че срещата му с тях е посочила, че нямат основни разлики във връзка с проблемите на здравеопазването и на болничното заведение в частност. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР