Следващата учебна година над 35 000 ученици ще посетят около

...
Следващата учебна година над 35 000 ученици ще посетят около
Коментари Харесай

35 000 деца ще посетят около 400 неделни български училища в чужбина

Следващата образователна година над 35 000 възпитаници ще посетят към 400 български неделни учебни заведения в чужбина. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на годишната конференция на Асоциацията на българските учебни заведения в чужбина, която се състои в Народното събрание и е с тематика " Българският език - нравствен мост за национално единство ". По думите на министъра това се е случило с помощта на желанието на българите да запазят езиковата връзка с родината на децата си, както и на това да ги запазят част от българското езиково и културно пространство.

" Училищната мрежа се случи с помощта на всички вас - ръководителите и учителите в учебните заведения ", добави просветителният министър. По думите му точно ръководителите и учителите са основали тези учебни заведения, а държавната поддръжка е " щипката ", която е съдействала за това през днешния ден да има толкоз огромна учебна мрежа, разпростираща се на 6 континента в близо 60 страни.

Министърът на образованието напомни, че преди 10 години българските неделни учебни заведения в чужбина са били към 50, а броят на учениците в тях - малко над 3 000. Той посочи, че основна крачка в развиването на образованието зад граница е било подобряването на Постановление 334 на Министерския съвет, което институционализирало тази поддръжка и е основало резистентност на финансиране на неделните учебни заведения. Освен това и законът на предучилищното и учебното обучение подкрепил в допълнение за институционализирането на тези учебни заведения. По този метод неделните учебни заведения са били регламентирани като част от българската просветителна система.

Съществена крачка е направена и с Постановление на Министерски съвет номер 90, което дава опция да се командироват учители, регистрира Красимир Вълчев. Според него доста учебни заведения през днешния ден могат да разчитат едвам на един или двама учители и един ден може да се стигне до там, че на доста места може да има деца, само че да няма учители. Освен това въвеждането на отдалеченото образование в двете му форми дава опция да бъдат обхванати повече хора. Въвежда се и в допълнение финансиране на действия по интерес. Достъпът до неделни учебни заведения би трябвало да се предизвиква, само че това не би трябвало да става посредством роене и фрагментиране, а ще би трябвало да се вземат решение съответни проблеми и да се надгражда, съобщи министърът на образованието.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР