Следващата стъпка в пропагандните кибератаки ще бъде поставянето на теми

...
Следващата стъпка в пропагандните кибератаки ще бъде поставянето на теми
Коментари Харесай

Бивш шеф на НАТО: Подстрекаването на обществото е по-опасно от фалшивите новини

Следващата стъпка в пропагандните хакерски атаки ще бъде слагането на тематики в публичния спор, които дават мощ на екстремистите. Това съобщи някогашният общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, през днешния ден съпредседател на Трансатлантическата комисия за почтени избори.

Той даде образец с Италия, където Русия е спомогнала за нажежаването на дебата за миграцията и идването на власт на популистите. По неговите думи следва в сходни схеми да бъде включена корист с неестествен разсъдък - т.е. машини да направляват дебата във нездравословна посока, съобщи Българска телеграфна агенция.

Фалшивите вести могат да бъдат засечени, само че въздействието върху публичния спор да вземем за пример е доста по-сложна от интервенция от тази, която Русия сподели до момента, уточни Расмусен. Той прикани отсега нататък силите, до момента влагани в следствие на хипотетично съветско въздействие, да бъдат ориентирани към попречване.

Расмусен разяснява, че към този момент Европейски Съюз отделя прекомерно малко средства за противопоставяне на съветската агитация и това се дължи на някои страни от Общността, които се опълчват на повишението на бюджета в тази област. Все още няма набези против свободата ни, само че тя бе превърната в оръжие против нашите единение и мощ, добави той.

Според Расмусен неналичието на явен и задоволително бърз отговор на съветското въздействие е дала опция на други сили да приложат " наученото от съветския учебник ". Бившият общоприет секретар на НАТО прикани Европейски Съюз и Съединени американски щати да обединят старания в битката с пропагандата в интернет.

Някои страни се гордеят с потреблението на дезинформация, слагат я във военните си доктрини, би трябвало да бъдем доста деликатни с информацията от Кремъл, разяснява еврокомисарят по сигурността Джулиън Кинг. По неговите думи напъните за противопоставяне на дезинформацията би трябвало да бъдат ориентирани освен отвън Европейски Съюз, само че и в Общността.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР