Следващата стъпка е въвеждане на т.нар. зелен билет за градския

...
Следващата стъпка е въвеждане на т.нар. зелен билет за градския
Коментари Харесай

Пускат в центъра на София само коли със стандарт Евро 5 или Евро 6 при смог

Следващата стъпка е въвеждане на така наречен зелен билет за градския превоз

Всички коли в България да имат стикери, показващи какъв брой нездравословни излъчвания изпускат във въздуха. Такива законодателни промени оферират от Столичната община. В дни, когато се чака мощно замърсяване на въздуха, в центъра на София ще се позволява придвижване единствено на коли с екологичен стандарт Евро 5 или Евро 6. Това е една от крайните ограничения против обгазяването, които плануват в общината и които бяха показани на съвещание на транспортната комисия към Столичния общински съвет, написа в. Монитор.

Мерките ще се ползват според от степента на замърсяване и количеството фини прахови частици, които се чакат в идващите 48 часа. Ако те са сред 50 и 100 микрограма на пространствен метър, общината единствено ще насочва апели към жителите да не излизат с колите си и да не палят печки на твърдо гориво. Ако се чака замърсяване от над 100 микрограма буферните паркинги в града ще работят гратис, с цел да могат хората да си оставят там колите и да се придвижат до центъра с метро. В случай, че праховите частици са над 150 микрограма на пространствен метър таксата за паркиране в синята зона в центъра ще е двойно по-висока – 4 вместо 2 лв. на час

Най-драстични ограничения се плануват, в случай че предстоящото равнище на замърсяване е над 200 микрограма. Именно тогава няма да се позволяват в центъра на града коли, които не дават отговор на най-високите екостандарти Евро 5 и Евро 6. За да се случи това обаче, са нужни законодателни промени, с които всички коли в страната да бъдат сертифицирани и наложително да имат стикери, показващи какъв брой замърсяват.

Следващата стъпка е въвеждане на така наречен зелен билет за градския превоз. Както " Монитор " писа, той ще коства един лев и с него ще може да се пътува през целия ден по всички линии на публичния превоз. Такъв билет ще се пуска, в случай че праховите частици са били над 200 микрограма на куб. м. в продължение на два дни и в идващите 48 часа прогнозите са те да останата на това равнище. Ако пък рисковото замърсяване продължи повече от две седмици се планува цялостна възбрана за придвижване на коли в София.

Мерките ще бъдат гласувани на идната сесия на общинския съвет на 25 януари и ще могат да влязат в действие незабавно. Изключение са единствено тези от тях, свързани със стикерите на колите, защото за използването им са нужни законови промени, които ще лишават повече време.

Друга мярка, която следва да влезе в действие напълно скоро, е доста повишение на таксите, които заплащат строителните машини и тежката техника, с цел да влязат в центъра на София.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР