Следващата сряда Софийският университет Св. Климент Охридски избира ректор. Кандидатурата

...
Следващата сряда Софийският университет Св. Климент Охридски избира ректор. Кандидатурата
Коментари Харесай

Как ще се проведе изборът за ректор на Софийския университет?

Следващата сряда Софийският университет " Св. Климент Охридски " избира ректор. Кандидатурата е една - на досегашния ректор проф. Анастас Герджиков. Стана ясно обаче, че има възможност съвещанието на Общото заседание, което ще избира ректора, да бъде закрито в това число и за публицисти. Ако това се случи, ще е казус в историята на Университета след началото на демокрацията.

Защо Общото заседание реши да няма достъп до неговите съвещания и какво сподели проф. Анастас Герджиков особено за " По света и у нас ", вижте.

Проф. Анастас Герджиков изясни, че до 2017 година на съвещанията на Общото заседание с изключение на членовете на академичната общественост, са можели да участват и публицисти, и на практика всички жители на България. Това не съществувало в никоя институция. Затова правилникът е изменен и в този момент на събранията могат да са единствено хора от академичната общественост. Какво се оказало обаче - през 2018 година публицисти се пробвали да отразят съвещание и новият текст им забранил.
Проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ " Св. Климент Охридски ": Малко по-късно аз предложих по принцип да изменим правилника, с цел да може постоянно публицистите да участват. Това също беше отхвърлено.
Идната сряда обаче съвещанието на Общото заседание е в действителност доклад на ректора за четиригодишното му ръководство и избор на нов ректор, като за поста единствен претендент е проф. Герджиков. Ако медиите не бъдат позволени да отразят събитието, въпросите, които ще се слагат ще бъдат доста. Ректорът споделя, че още веднъж ще предложи наличие на публицисти и смяна в правилника, само че дали ще се отвори съвещанието, ще каже Общото заседание. В него са включени 400 души и не се знае какво ще е решението му.
Проф. Анастас Герджиков: Аз все пак ще упорствам да пуснем публицисти, първо, с цел да бъдем по-открити, както постоянно съм желал и второ, тъй като мисля, че този път има с какво да се похвалим. Това беше един сполучлив мандат.
На другия въпрос - за какво за първи през последните десетилетия Университетът има единствено един претендент за ректор, проф. Герджиков споделя, че претендентите са били доста преди осем години, когато СУ е бил в рецесия. Сега обстановката била спокойна.
Проф. Анастас Герджиков: Което значи съгласно мен, че претендентите за поста не се кандидатират, с цел да имат пост, а с цел да оказват помощ на Софийския университет. Когато имаше потребност, всички желаеха.
Ако въпреки всичко публицистите останат извън и не участват на отчета, дебатите и гласуването, проф. Геджиков дава обещание подробна конференция след избора си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР