Следващата седмица трябва да има нов председател на Управителния съвет

...
Следващата седмица трябва да има нов председател на Управителния съвет
Коментари Харесай

Следващата седмица Аврамова избира нов шеф за АПИ


Следващата седмица би трябвало да има нов ръководител на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " . Обмислят се разнообразни разновидности и се търси най-хубавото решение . Нямаме време, би трябвало да реагираме бързо , изясни министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова.

От 1 януари трябваше да тръгне системата за продажба по електронен път на винетки за тази година под шапката на новосъздаденото преди шест месеца тол ръководство.

Още в първия работен ден обаче се оказа, че в цялата страна няма никаква подготвеност за продажба, системата не работи, на граничните пунктове даже няма инсталирани терминали . Скандалът коства 4 уволнения в АПИ , както и на шефа на Агенцията, Светослав Глосов.
 Борисов изиска и получи оставката на шефа на АПИ
Борисов изиска и получи оставката на шефа на АПИ

След среща рано тази заран в Министерски съвет

Няма законов механизъм, с който да отменим глобяването, всички би трябвало да имат винетки при използването на републиканската пътна мрежа , изясни Аврамова. Тя разяснява, че тази година се вкарва електронната система за заплащане на пътна такса и подсети, че през предходната година са продавани винетни стикери със период на годност и през тази.

Сега системата работи на разбъркан режим - в случай че имате годна хартиена винетка и ви спрат органите на полицията и тола, няма да ви глобят.

Снимането и правоприлагането ще е от екипи на пътя. През 2019 година няма да има електронно правоприлагане - няма да се глобява, че някой е сниман на пътя, а системата е записала, че няма винетка. Системата няма по какъв начин да записва, че някой има хартиена . Правоприлагане ще има от колите на тол контрола и пътна полиция. Екипите към този момент са на пътя , добавя министърът.

Тол колите имат е-винетка и се движат по пътищата с такава , те не са освободени, съобщи Аврамова.
 Хаосът към винетките бил поради софтуерни проблеми и хакерска интервенция Обновена
Хаосът към винетките бил поради софтуерни проблеми и хакерска интервенция

Проблемите към електронните стикери ще бъдат отстранени до седмица

Критерии за това кой път е с винетка са заложени в закона. Такава е нужна за републиканските пътища отвън обитаемоте места . В първичния лист на Министерския съвет бяха и Северната скоростна дъга, и северната дъга .

Премиерът е взел кардинално решение - в случай че дадена община желае част от републиканската пътна мрежа да е освободена от винетки, то тази община може да подаде искане след решение на Общинския съвет за прекачване на пътя за поддръжка от общината . Нито една община не е подала такова искане досега, изясни районният министър.

" Въвеждането на тол системата е положително решение . Ние също желаеме да сме от страните, в които това е обективен инструмент . Автобусният отрасъл изрича терзание преди да е видял цените. Световна банка изготвя отчет за тарифирането с разнообразни разновидности, който ще е реалност до края на месеца и следва разискване. Ние желаеме най-справедливия модел ", добави Аврамова.
 Без винетка по Северната скоростна дъга Обновена
Без винетка по Северната скоростна дъга

Шефът на АПИ отиде в Министерския съвет

" Ако досега приходите от рейсове с винетки са били 16 млн. лева, толкоз ще желаеме да се съберат и в този момент . Автобусите обаче, които пътуват повече, ще заплащат малко повече. Автобусите, които правят транспорти по общинските и по-малките пътища, ще заплащат по-малко . Разходите за тол са доста дребна част от съставния елемент на цената на билета ", разяснява тя.

Аврамова дава образец с вид за тол от София до Русе, " към 1 лева ще е оскъпяването на билета , в случай че цялата тежест се разпредели в цената на билета при 20 заети места . При 50 заети места оскъпяването ще е 50 ст. "

Относно автомагистрала " Хемус " , тя изясни, че това е " необратим развой . Отпуснахме 1,350 милиарда лева тя да бъде издигната до 2024 година Това е добра вест за Северна България, тъй като бизнесът и икономическото развиване търсят добра инфраструктура ".

Аврамова не вижда нищо неприятно в това да има повече страна в строителството на инфраструктура .
 Българска социалистическа партия желае да види контракта за строителството на
Българска социалистическа партия желае да види контракта за строителството на " Хемус "

Според Йончева държавната компания " Автомагистрали " няма потенциал

Регионалният министър изясни, че държавното сдружение " Автомагистрали " извършва планове, предоставени от АПИ - ремонт на мостове, виадукти, тунели , като в ремонт са най-трудните уреди.

" Ние желаеме това сдружение да може да осъществя огромни планове - ще наема експерти, техника, по опита на други страни, разяснява още тя. В момента няма подписани контракти с подизпълнители за строителство на Автомагистрала " Хемус " , компанията има подписани рамкови съглашения. Министерство на регионалното развитие е принципал на това държавно сдружение, само че мениджмънтът и решенията дали да се закупи техника и по какъв начин да се строи ги взима то. По закон сдружението няма право да превъзлага и да наема подизпълнители за повече от 20% от дейностите ", изясни Аврамова.

" 2023 година е индикативният период за довеждане докрай на Автомагистрала " Струма " . Пет месеца предварително е открита правата сред Кресна и Сандански . На 43% е подготвен участникът от Благоевград до Крупник, има определени реализатори за трасетата преди и след тунел " Железница " . Има решение на Върховен административен съд за жалбата за тунела. В момента тече търгът и за правата в дефилето ", добави тя.
 Дончев: Има изключение в Закона за публичните поръчки по проблема за Автомагистрала
Дончев: Има изключение в Закона за публичните поръчки по проблема за Автомагистрала " Хемус "

" Автомагистрали " ЕАД няма подписани контракти с подизпълнители

" Пътният отрасъл ще има доста работа тази година . Дадохме зелена светлина за обекти за над 3 милиарда лева през тази година. Освен автомагистралите, ще ремонтираме и над 700 км пътища за над 500 млн. лева ", уточни Аврамова.

Тя разяснява, че приоритет са и свлачищата и че в бюджета на Министерство на регионалното развитие има 140 млн. лева за такива обекти , като тази година ще започва ремонтът на всички свлачища, които затрудняват придвижването.

" Декларирахме, че нямаме срещу да се вземат проби на посочените от Българска социалистическа партия пътища . За да има такава инспекция, би трябвало да има план за метаморфоза на придвижването, което е сериозна процедура. За да се случат инспекциите, с писмо до Българска социалистическа партия поискахме пътни специалисти , които да работят с АПИ, да създадат график. До момента обаче няма посочени такива пътни специалисти , с които да споделят специалистите на АПИ ", изясни министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова.
 Нанков предложи Българска социалистическа партия да си смени информаторите
Нанков предложи Българска социалистическа партия да си смени информаторите

Петя Аврамова опроверга Елена Йончева, ще й даде контракта за " Хемус "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР