Следващата седмица се очаква бъде представен за обществено обсъждане законопроектът

...
Следващата седмица се очаква бъде представен за обществено обсъждане законопроектът
Коментари Харесай

На финала сме с ключови промени в съдебната система

Следващата седмица се чака бъде показан за публично разискване законопроектът за изменение на Закона за правосъдната власт /ЗСВ/, съобщи министърът на правораздаването Надежда Йорданова пред bTV тази заран, представена в известие от пресцентъра на " Демократична България ".

Промените в Закон за съдебната власт плануват закриването на профилирания съд и профилираната прокуратура, ще бъде изменен методът на работа на Висш съдебен съвет, ще бъдат анулирани кариерните бонуси и други, уточни тя.

До дни се чака да бъдат изчистени в съдружен формат детайлите във връзка с реформирането на КПКОНПИ и разделянето й на две обособени комисии - за противопоставяне на корупцията и за лишаване на противозаконното имущество. Изчистват се последни елементи по въпроса за отнемането на нелегално добитото имущество. " Там би трябвало да бъде реализиран доста комплициран баланс. Безспорно най-устойчивият метод за решение на проблемите е ясно и доста положително законодателство. Работим интензивно по няколко законопроекта ", сподели още Йорданова в предаването " Тази неделя ".

Тя съобщи, че натоварването на антикорупционната комисия с проверяващи функционалности ще докара до по-голяма успеваемост на активността й. " България има положителни образци за натоварване с проверяващи функционалности, като да вземем за пример в Национална агенция за приходите и митниците. Там се следи положително развиване на следствията в тази група закононарушения. Корупцията е комплицирано закононарушение и би трябвало да дадем инструмент за дейно следствие. Затова антикорупционната комисия ще разполага с екипи от разнообразни видове експерти ", счита правосъдният министър.

Предстои групата за наблюдаване на демокрацията към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред на Европейския парламент да организира следващото чуване на България. Този път България ще бъде показана на най-високо равнище и ще проведем прям разговор с европейските депутати. Голяма част от европейските институции неведнъж са установили проблемите с прокуратурата в България, в това число неизпълнени решения точно, които осъждат България за неналичието на механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор, уточни Надежда Йорданова.

В Министерството на правораздаването се работи по сигнали, в които има задоволително причини да се желае отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, съобщи министърът на правораздаването. По въпросите към момента се работи. Изчаква се и информацията от Министерство на вътрешните работи, с цел да може всички данни да бъдат обединени в един документ и членовете на Висш съдебен съвет да разполагат с цялата картина при разискването на въпроса.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР