Следващата седмица се очаква бъде представен за обществено обсъждане законопроектът

...
Следващата седмица се очаква бъде представен за обществено обсъждане законопроектът
Коментари Харесай

Законите за КПКОНПИ и за закриване на спецравосъдието са готови за обсъждане

Следващата седмица се чака бъде показан за публично разискване законопроектът за изменение на Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които включват закриването на профилирания съд и профилираната прокуратура, промени в метода на работа на Висшия правосъден съвет, анулация на кариерните бонуси и други. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова в неделя пред бТВ, представена в известие от пресцентъра на " Демократична България ".

До дни се чака да бъдат изчистени в съдружен формат детайлите във връзка с реформирането на КПКОНПИ и разделянето ѝ на две обособени комисии - за противопоставяне на корупцията и за лишаване на противозаконното имуществ о. Изчистват се последни елементи по въпроса за отнемането на нелегално добитото имущество. " Там би трябвало да бъде реализиран доста комплициран баланс. Безспорно най-устойчивият метод за решение на проблемите е ясно и доста положително законодателство. Работим интензивно по няколко законопроекта ", сподели още Йорданова в предаването " Тази неделя " по бТВ.

Тя съобщи, че натоварването на антикорупционната комисия с проверяващи функционалности ще докара до по-голяма успеваемост на активността ѝ. " България има положителни образци за натоварване с проверяващи функционалности, като да вземем за пример в Национална агенция за приходите и митниците. Там се следи положително развиване на следствията в тази група закононарушения. Корупцията е комплицирано закононарушение и би трябвало да дадем инструмент за дейно следствие. Затова антикорупционната комисия ще разполага с екипи от разнообразни видове експерти ", счита правосъдният министър.

Тя не се ангажира по кое време двата законопроекта ще бъдат импортирани в Народното събрание и ще стартира разискването им в комисиите. Откакто стартира работа, новото Народно заседание не се е занимало с нито един законопроект и депутатите циклят на празни обороти, занимавайки се с чуване на министри или кавги към зеления документ.

Предстои групата за наблюдаване на демокрацията към Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешен ред на Европейския парламент да организира следващото чуване на България. Този път България ще бъде показана на най-високо равнище и ще проведем прям разговор с европейските депутати. Голяма част от европейските институции неведнъж са установили проблемите с прокуратурата в България, в това число неизпълнени решения точно, които осъждат България за неналичието на механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор , уточни Надежда Йорданова.

В Министерството на правораздаването се работи по сигнали, в които има задоволително причини да се желае отстраняването на основния прокурор Иван Гешев , съобщи министърът на правораздаването. По въпросите към момента се работи. Изчаква се и информацията от Министерство на вътрешните работи, с цел да може всички данни да бъдат обединени в един документ и членовете на Висш съдебен съвет да разполагат с цялата картина при разискването на въпроса.

" Правим всичко допустимо да работим в най-стегнати периоди. Има и искане за тълкувателно решение на Конституционния съд. Двете процедури би трябвало да бъдат съобразени във времето. На дневен ред обаче още веднъж е въпросът, че би трябвало да има ясна и транспарантна процедура, която да откри има ли учредения за премахване на основния прокурор ", сподели министър Йорданова.

Тя съобщи, че апелът на ръководещото болшинство за оставка на Иван Гешев е инструмент, с който се демонстрира къде стои отговорността във връзка с неизпълнените отговорности на основния прокурор. " Това е естествен метод за водене на публичен спор. Въпросът като ръководещо болшинство е да намерим законодателни решения, с цел да могат механизмите за търсене на отговорност да бъдат в действителност ефикасни ", сподели тя.

Надежда Йорданова дефинира избора на Галина Захарова като ръководител на Върховен касационен съд като едно от най-хубавите събития в правосъдната система от години.
В отговор на въпрос тя съобщи, че не може да се съпоставя изборът на Иван Гешев и Галина Захарова по оста липса на конкуренция. " Нека този фиктивен аршин да не се употребява като опит за слагане на тъждество, тъй като може да има и хипотезата за привидна конкуренция. Става въпрос за доста разнообразни биографии. Когато се разглеждаше кандидатурата на господин Гешев за основен прокурор, неговата предистория към този момент беше повече от противоречива ", напомни тя.

Един от проблемите на обществото е неналичието на чувство за правораздаване. Една от огромните задания е да обърнем наклонността, да върнем вярата на хората, че правораздаване има, сподели министър Йорданова.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР