Следващата седмица Съветът за електронни медии ще избере генерален директор

...
Следващата седмица Съветът за електронни медии ще избере генерален директор
Коментари Харесай

СЕМ определи финалистите в конкурса за генерални директори на БНР и БНТ

Следващата седмица Съветът за електронни медии ще избере общоприет шеф на БНР. От ляво на дясно ръководителя на Съвет за електронни медии София Владимирова, Розита Еленова и Бетина Жотева.

© Юлия Лазарова Съветът за електронни медии (СЕМ) разгласи кои претенденти са позволени до обществено чуване на концепциите им в състезанието за позициите на общоприет шеф на публичното радио и общоприет шеф на публичната телевизия. До последния стадий от състезанието са позволени петима от претендентите за шеф на Българското национално радио (БНР) от общо шестима кандидатствали и шестима за Българската национална телевизия (БНТ) от осем претенденти. Двата състезанието текат съвсем редом, като изборът на новия началник на БНР ще изпревари единствено със седмица избора на шефа на Българска национална телевизия. Последните два стадия са чуване на концепции и събедване и по-късно - избор посредством очевидно гласоподаване в петчленния състав на съвета.

Изслушването на концепциите на претендентите за общоприет шеф на БНР ще се състои на 26 и 27 юни идната седмица. Това са Светослав Костов, Митко Димитров, Валери Тодоров, Даниела Манолова и сегашният общоприет шеф на публичното радио Александър Велев. На предходен стадий от състезанието отпадна Анета Милкова поради неналичието на условия по закон трудов стаж. Самият избор на общоприет шеф на БНР би трябвало да се организира на 28 юни, както Съвет за електронни медии авансово е оповестил.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Председателят на Съвет за електронни медии София Владимирова стимулира подбора на органа на тъкмо тези претенденти с тяхната професионална и управническа подготвеност. " Те имат професионална, управническа и организационна подготвеност. В техните концепции намирам позициите, нужни за избора на общоприет шеф на БНР ", разяснява Владимирова в петък при оповестяването на окончателния лист на позволените.

С доста близки до тези претекстове Съвет за електронни медии утвърди и допускането на шестима претенденти за общоприет шеф на Българска национална телевизия до чуването, което ще се организира на 3 и 4 юли. Това са Сашо Йовков, Никола Тодоров, Явор Симов, Сашо Диков, Емил Кошлуков и Стоил Рошкев. Кандидатурата на един от участниците в състезанието - инженер Радослав Главчев, бе отхвърлена, защото препоръчаната от него идея не дава отговор на условията на Съвет за електронни медии. Отпадна и телевизионният водещ на разнообразни развлекателни формати Кръстю (Къци) Вапцаров, който се оказа, че попада като едноличен притежател и шеф на няколко търговски сдружения, а това е несъвместимо с функционалността на генералния шеф на публичната телевизия.

Изборът на общоприет шеф на Българска национална телевизия ще бъде на 5 юли.

И двата състезанието са от значимо значение, тъй като от бъдещите генерални шефове зависи дали и по какъв начин Българска национална телевизия и БНР ще се развиват като медии в публичен интерес.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР