Следващата седмица Европа ще реши своята съдба за следващите пет

Следващата седмица Европа ще реши своята съдба за следващите пет ...

В една седмица Европа ще реши своята съдба.


Следващата седмица Европа ще реши своята съдба за следващите пет години. Това заяви за дебатите за бъдещето на ЕС Франс Тимерманс, издигнат от ПЕС. Той акцентира върху социалните проблеми на континента като социалното неравенство, отстъплението в прилагането на върховенството на закона. От своя страна Манфред Вебер от ЕНП подчерта постигнатото през изминалите години и това е залог, че Европа, единна може да намира решение. Ян Захрадил от Алианса на европейските консерватори и реформисти подчерта, че бъдещето на Европа е в прехвърлянето на повече права на страните - членки вместо да се търси централизация.

Мергрете Вестегер от Алианса на либералите припомни, че ЕС предлага ясен модел за съвместно мирно съжителство между различни хора и култура. Нико Куе от Европейската левица призова да се зачитат заветите на Френската революция за свобода, равенство и братство.

Миграцията не е заплаха, а възможност за развитието на Европа, припомни Нико Куе. Той припомни, че баща му е бил бежанец от диктатурата на Франко и е намерил спасение в Белгия.

Дебатът за миграцията сред кандидатите предизвика разгорещени спорове.

Ян Захрадил, посочи, че иска да види приемния център за бежанци в Африка, за да спре контрабандата на хора.

Всеки път, когато човек умира в Средиземно море, Европа губи част от душата си, репликира Франс Тимерманс. Той осъди политиката на италианското правителство да наказва рибарите, които спасяват давещи се бежанци в морето.

Трябва да се борим с трафика на хора и да имаме центрове за прием извън Съюза, за да успеем. Трябва да сключим споразумения за репатриране с други страни и да имаме тясно сътрудничество с тях, повтори Ян Захрадил.

Моят канцлер Ангела Меркел показа, че можем да поемем отговорност и да бъдем част от споразумение с Турция, похвали се Манфред Вебер.

Въпреки това съм съгласен с Вебер, че се нуждаем от план за Африка. Нуждаем се от солидарност в Европа, ако не покажем друга солидарност, скоро ще видим отново границите да се издигат в Европа, а ние не искаме това, каза Франс Тимерманс.

Вебер посочи, че Европа, а не трафикантите, трябва да контролира кой влиза в Европа. Ян Захрадил се обяви твърдо срещу политиката на квотите за бежанци, защото те са разделили допълнително Изтока и Запада в Европа.

Франс Тимерманс призова с данъци да се облага керосина и повече компании, за да може Европа да се справи с глобалното затопляне.

Ян Захрадил припомни, че идва от Централна Европа. Преди 30 - години бил известен с индустриалното си замърсяване. Днес то е намалено шоково. Това се дължи на въвеждането на технологии, които са подкрепени от обществото и управляващите.

Вебер посочи, че вярва повече в иновациите и развитието на технологии, отколкото на глобите и наказанията. Трябва да се стимулира обществото да разбира проблемите и да търси решение.

Източник: news.bg