Следващата седмица четирите ни представителя в евротурнирите – Лудогорец, Левски,

...
Следващата седмица четирите ни представителя в евротурнирите – Лудогорец, Левски,
Коментари Харесай

Какви са шансовете на българските отбори в евротурнирите да достигнат до групите

Следващата седмица четирите ни представителя в евротурнирите – Лудогорец, Левски, ЦСКА и Ботев ще научат своите първи противници. Жребият за Шампионската лига за Лудогорец е на 14 юни, а на 15 юни Левски, ЦСКА и Ботев ще схванат противниците си в Лигата на конференциите.

Лудогорец



Отборът взе участие в квалификациите в Шампионската лига. Лудогорец започва най-рано от всички, тъй като ще играе в първия прелиминарен кръг на Шампионската лига. Жребият е на 14 юни, а първите мачове са на 5-6 юли, а реваншите на 12-13 юли. Лудогорец е подложен в първите два предварителни кръга, което значи, че отборът несъмнено ще има по-лесни противници и не би трябвало да има проблем да ги преодолее. В третия прелиминарен кръг обаче Лудогорец може и да не е подложен, същото се отнася и за плейофите. За да стигне до групите на Шампионска лига Лудогорец би трябвало да в профил четири противника – първи, втори, трети прелиминарен кръг и плейоф.

Ако Лудогорец успее да влезе в групите на Шампионската лига ще го направи за първи път от 2016-а, когато за последно отборът се класира за груповата фаза на ШЛ. Това е и последният български тим, който е бил в групите на най-силния европейски клубен шампионат. Определено възможностите на Лудогорец за влизане в групите не са огромни, само че през предишния сезон отборът беше на крачка от тях и малко шанс не доближи против Малмьо. Стигне ли до плейофа обаче Лудогорец ще си подсигурява най-малко и влизане в групите на Лига Европа, както стана през предишния сезон.

Лига Европа към този момент е бутиков шампионат и в него могат да вземат участие единствено тимове отпаднали от Шампионската лига, както и отбори от топ 16 от ранглистата на УЕФА. Промяната пристигна от предишния сезон и единствено Лудогорец от българските тимове има късмет да играе в Лига Европа.

Ако отпадне по-рано от плейофите в Шампионската лига Лудогорец ще играе плейофи в Лига Европа, а в случай че отпадне от тях ще стигне до Лигата на конференциите.

И този сезон Лудогорец е с най-големи шансове за влизане в групова фаза на европейски шампионат, като много евентуално наподобява влизането на тима в групите на Лига Европа.

ЦСКА



" Армейците " започват от втория прелиминарен кръг на Лигата на конференциите, а жребият за тази фаза на шампионата е на 15 юни. ЦСКА ще е подложен и ще избегне извънредно мощни тимове като ПАОК, Славия Прага, Спарта Прага, Йънг Бойс, АЗ Алкмаар. Почти несъмнено отборът ще е подложен и в третия прелиминарен кръг, само че за плейофите тимът мъчно ще бъде измежду поставените. Шансовете на " армейците " за постигане на групите наподобяват по-добри от тези на Левски и Ботев, само че доста зависи и от жребия, а може да се стигне и до плейоф, в който отборът да отпадне. Отпадане от Лигата на конференциите в предварителните кръгове значи завършек на присъединяване в евротурнирите за този сезон.

Левски



Левски ще бъде непоставен във втория прелиминарен кръг на Лигата на конференциите. Ако успее да в профил поставения отбор то Левски ще има сигурно по-лесен противник за идната фаза, тъй като жребият за третия кръг е преди края на мачовете от втория кръг. Най-неприятните противници, които дебнат отбора още първоначално са - ПАОК, Славия Прага, Спарта Прага, Йънг Бойс, АЗ Алкмаар. За да влязат в групите “сините” би трябвало да отстранят общо три противника – втори, трети прелиминарен кръг и плейоф.

Ботев



При Ботев обстановката е съща както при Левски. Тимът ще е непоставен във втория прелиминарен кръг. Пловдивчани се завърнаха в Европа след 5-годишно неявяване и ще дебютират в новия шампионат Лигата на конференциите. " Жълто-черните " също могат да бъдат като подложен в идващия трети прелиминарен кръг, само че с цел да създадат това те би трябвало да победят поставения във втория кръг. Ботев евентуално също може да срещне още в първия си мач в евротурнирите много мощни тимове като - ПАОК, Славия Прага, Спарта Прага, Йънг Бойс, АЗ Алкмаар. " Канарчетата " също би трябвало да отстраняват три тима, в случай че желаят да стигнат до групите на шампионата и да си обезпечат европейски мачове най-малко до края на година.

Стадионите



Проблемът на българските тимове в евротурнирите със стадионите не е дребен и той ще стане факт още за втория прелиминарен кръг. Поне два от тимовете би трябвало да домакинстват едновременно в София, което е срещу наредбите на УЕФА. Проблемът нямаше да го има в случай че мачовете бяха в разнообразни градове, само че не и в един.

Както първи Ви информирахме съвсем несъмнено ще би трябвало да има и смяна на датите за най-малко една среща.

Това обаче не е всичко поради, че единствено два стадиона разполагат с право да одобряват мачове от плейофите на евротурнирите – “Васил Левски” и “Хювефарма арена” в Разград. Може да случи патова обстановка в случай че и четирите ни европейски представителя доближат до плейофите. Тогава казусът ще е голям, тъй като четири тима би трябвало да играят в границите на четири дни, а от УЕФА нямат процедура да играят мачове от евротурнирите в понеделник или петък.

За “Васил Левски” имаше информация, че може да загуби лиценза си за сходни интернационалните мачове, само че най-малко за в този момент тази вест беше опровергана. Ако и националния стадион отпадне, то тогава остава единствено стадионът в Разград и казусът става голям.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР