Следващата календарна година се очертава наситена с празници. Традиционните са

...
Следващата календарна година се очертава наситена с празници. Традиционните са
Коментари Харесай

Да живей независимостта от всичко!

Следващата календарна година се обрисува наситена с празници. Традиционните са ясни, няма смисъл да ги изреждаме. Но съществува опция към тях да се прибавят и още няколко, тъй като българската душа жадува за празници и колкото повече, толкоз повече. Защото както споделят по-мургавите ни събратя - индоевропейци, в случай че не даваш на душата, тя си отива. Така че да дадем на зажаднялата ни душа повече празници, няма неприятно.

Първият от евентуалните дни, оцветени в алено в календара, може да стане денят на газовата самостоятелност. Както министър председателят Бойко Борисов даде обещание тази седмица при инспекцията на плана "IGB - междусистемна газова връзка Гърция - България " следващата година българите няма да имат никаква газова взаимозависимост, защото ще доставяме газ отвред. Така че, стане ли това, ще можем да честваме с изключение на Деня на независимостта, и Деня на газовата самостоятелност.

Въобще като приказваме за самостоятелност, нашата страна се обрисува най-независимата в света. След като платихме на Съединени американски щати 2,2 млрд.лева за 8 нови изтребителя F 16, се чака скоро в календара ни да влезе и Деня на въздушната ни самостоятелност. Тогава уверено и дефинитивно ще отхвърлим въздействието на Русия, а МИГ-овете, с които българските Военновъздушни сили пазеха въздушното ни пространство, по остаряла традиция могат да бъдат превърнати в увеселителни заведения. Или в музеи на старите зависимости. Трябва обаче да проявим малко самообладание, тъй като първите американски самолети да бъдат доставени доникъде на 2023 година, а последните – при започване на 2024 година.

Както стана ясно от договорката за изтребителите F 16, цената на независимостта е извънредно висока, само че ще я изстрадаме, при какъвто и да е бюджетен недостиг. В исторически проект сме страдали доста, дори и от съдружници,така че ще стиснем зъби.

Дори да е във щета на зъбния статус на нацията, ще се наложи да скърцаме с ченета и до момента в който върви договорката за закупуване на нови бойни съдове за Военно-морските ни сили, за които пък ще дадем 1 млрд.лева. Но ръководещите явно регистрират жертвоготовността на народа, тъй като за здраве, затова и за зъби, са заделили в бюджета за идната година в допълнение към половин милиард лв..

На фона на парите, изхарчени за въздушната и морска независимости, средствата за здраве, затова и за добър зъбен статус, очевидно са малко. Но се надяваме че ръководещите са си създали добре сметката. Те най-вероятно са отписали тези 250 000 българи, които съгласно статистиката на Българския зъболекарски съюз нямат нито един зъб в устата. Всички останали - дали с по два или с три зъба в устата, ще стискаме челюсти и поради тях, в името на следващата самостоятелност.

И в случай че сме живи и здрави, по волята Божия, и с помощта на здравното министерство, ще честваме всеки ден на всяка една самостоятелност. И по този начин до края на света. Или по-скоро до края на прехода, тъй като както споделят трънчаните светът ще се свърши, само че наивниците ще останат.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР