Следващата история е за любовта, но и за сблъсъка на

...
Следващата история е за любовта, но и за сблъсъка на
Коментари Харесай

Когато любовта побеждава въпреки институциите

Следващата история е за любовта, само че и за конфликта на един млад мъж с увреждания и институциите. С героите на този репортаж ви запознахме през вчерашния ден в утринния блок на Българска национална телевизия „ Денят стартира “. Отскоро живеят дружно в столичния квартал „ Люлин “. Блокът им, обаче, не е наличен за трудноподвижни хора. В устрема си да изградят рампа за инвалиден стол във входа си, двойката се натъква на поредност от законови парадокси.

Тяхната борба с институциите и по-конкретно с пречките, които срещат по пътя на това да обезпечат достъп за Стефан, ни предизвика да разкажем малко повече и за силата на тяхната обич.

В седмицата на любовта, с тях се срещнаха Тереза Ставрева и Ивайло Стоянов.

  Недостъпна градска среда и нормативни спънки затрудняват хората с увреждания Недостъпна градска среда и нормативни спънки затрудняват хората с увреждания
Това е история за любовта, само че и за конфликта на един млад мъж с увреждания с институциите. Героите на този репортаж неотдавна живеят дружно в столичния к...

Заедно са от година и половина. Съдбата ги среща по работа, бързо обаче, осъзнават, че желаят да бъдат повече от сътрудници. Стефан и Йоана-двама млади, които е трябвало да пораснат прекомерно рано.
Йоана Спасова: Започнах да споделям с него единствено по работа, бизнес срещи, само че по този начин с течение на събитията нещата минаха оттатък бизнеса и доста скоро в действителност заживяхме дружно и на общежитие.
Историята на Стефан и Йоана е почтена за сюжет на холивудски филм. Персонажите им са от тези, които те въодушевяват и те карат да искаш да приличаш повече на тях. Той е дете на „ страната “, от 9-годишен живее в разнообразни институции за деца с увреждания.
Стефан Виет: Едната е в град Луковит в дом седем години съм живял, след това в едно предпазено жилище в село Дълбок дол-там четири години. След това приключих междинното си обучение в Художествената гимназия в Троян и взех решение да дойда да изучавам в София.
За да учи - само че и работи в телекомуникационна компания. Работи, макар инвалидния стол и макар компликациите да стигне до дома си, тъй като въпреки и институциите в този случай да липсват, тя - Йоана, е там.
Стефан Виет: В момента единствено тя пазари, единствено тя развежда кучето, аз не мога да върша тези действия, тъй като стълбите ми пречат, а аз желая. Това е също и моя отговорност. Мое обвързване.
Тя - Йоана, е неговият ангел. На 18 години е. Тя е от тези девойки, научили се да живеят живота на възрастните прекомерно рано. Работи от 11-годишна като помощник на хора с увреждания. Днес тя е студент в УНСС и работи в спортна зала. Свободното си време посвещава на Стефан, а неговите борби, приема за свои.
Йоана Спасова: Това, че той не може да излезе до у дома и ме кара постоянно аз да го смъквам и да го качвам него го тормози извънредно доста. Искаме оптимално колкото е допустимо повече да съкратим този развой, само че... Общината не ни го разрешава.
Не им разрешава да си изградят сами рампа, задължава ги да е от лицензирана компания. Разликата в цената, обаче е 5000 лева в интерес на оборудването, направено от компания. Законът споделят, бил подобен.

Те, обаче са категорични-ще се борят, до момента в който не намерят метод. Такъв, който да устройва и тях и закона. Дотогава Тя е там за него, той за нея-също, тъй като... се обичат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР