Следващата година здравната каса да плаща нови лекарства за онкоболни

...
Следващата година здравната каса да плаща нови лекарства за онкоболни
Коментари Харесай

Парламентът единодушно прие отпадането на мораториума за нови лекарства

Следващата година здравната каса да заплаща нови медикаменти за онкоболни и хора с редки болести.

Предложение за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), подписан от всички парламентарни групи, беше признато в Народното събрание. Тъй като депутатите бяха единомислещи, смяната мина и на първо, и на второ четене.

Но по какъв начин се стигна до днешната незабавна актуализация на бюджета на здравната каса за идната седмица? Първоначално Народното събрание реши да се спрат средствата за 32 нови молекули.

Миналата седмица депутатите отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху мораториума, а здравният министър Кирил Ананиев и министър председателят Бойко Борисов обявиха, че новите молекули може да се заплащат с бюджета на здравното министерство при решение на специфична комисия за всеки обособен случай. Имаше и митинги на пациентски, фармацевтични и съсловни лекарски организации.

В последна сметка ГЕРБ обясниха, че трансформират позицията си в този момент " заиграването със страховете на хората ". Всички парламентарни групи подписаха общо предложение за отпадане на мораториума. И консенсусът стигна дотук, откакто в пленарната зала съумяха още веднъж да се скарат.

" Има още една дума през днешния ден, с изключение на правдивост и ред, и тя е урок. Урок за всички ни, само че най-много за 126 души в тази зала, че не трябва да се гласоподава механично, че би трябвало да работим с причини, че би трябвало да чуваме тези групи хора, поради които решаваме проблеми и сме тук ", съобщи преди гласуването водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

" Нека да преминем към гласоподаване и фактически да успокоим всички тези, които под една или друга форма ние политиците им създадохме спомагателни страхове ", прикани и водачът на ГЕРБ в Народното събрание Цветан Цветанов.

Но преди да преминат към гласоподаване думата взе и Николай Сираков от ГЕРБ и аргументът му да смени позицията си.

В последна сметка депутатите единомислещо одобриха на първо и по-късно дефинитивно актуализацията на бюджета на здравната каса за идната година. Днес народните представители работят за финален път преди празниците, идващото им съвещание би трябвало да бъде на 10 януари.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР