“Следващата година за първи път средната учителска заплата ще надвиши

...
“Следващата година за първи път средната учителска заплата ще надвиши
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: За първи път от 20 г. средната учителска заплата надвишава тази за страната


“Следващата година за първи път междинната учителска заплата ще надвиши междинната за страната от, може би, над две десетилетия “, сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в изявление за предаването “Неделя 150 “ на БНР.

И разясни дали към този момент има нарастване в търсенето на специалността преподавател от младежите:

“При всички случаи нарастването на възнагражденията усилва желанието за включване в професионално направление в системата на висшето обучение, които завършват със довеждане докрай на педагогическа дееспособност. Увеличава желанието на хора, които са придобили такава педагогическа дееспособност, само че са напуснали системата “, разяснява той.

“450 милиона са в допълнение средствата с източник държавния бюджет, от тях 330 милиона са за нарастване на заплатите на педагогическите експерти. Това са учители, шефове и други педагогичен експерти, като психолози, педагогичен съветници, логопеди и така нататък Отделно имаме 30 милиона за нарастване на възнагражденията на непедагогическия личен състав с най-малко 10%. Що се отнася до нарастването на възнагражденията на учителите, ще подпишем анекс към груповия трудов контракт дружно със обществените сътрудници - това са синдикалните организации и организациите на шефовете в системата. Във всички случаи ще имаме общо нарастване и това общо нарастване най-вероятно ще бъде 20%. С общото нарастване е доста значимо да мотивираме освен днешното потомство учители, само че и бъдещите учители “, разясни министърът по отношение на изразходването на отпуснатите 300 милиона повече средства в бюджета за обучение за 2019 година.

“Що се отнася до диференцираното възнаграждение, ние имаме и такова възнаграждение в системата. Последната година година и половина увеличихме два пъти с половин % неговата тежест. То сега е над 4%, само че настрана въведохме със Закона за предучилищното и учебното обучение годишна препоръка, от която ще зависят учителските заплати и кариерното развиване в бъдеще. Тази препоръка включва разнообразни критерии, тя е на равнище преподавател. Много е мъчно да оценим, да имаме система от справедливи и измерими индикатори, която да оцени труда на всеки един преподавател, още повече, че работата на един преподавател способства и за резултатите по различен предмет, примерно учителят по математика способства за резултатите по физика и противоположното “, разяснява министърът.

Красимир Вълчев уточни дисциплините, по които липсват преподаватели:

“Традиционно липсват по езици и осведомителни технологии. Особено изострен се оказа дефицитът по математика и по физика. По химия също чакаме това да се случи. Ресурсни учители, даже за начални учители имаме дефицит. Ние би трябвало да имаме повече учители, в сравнение с е належащо на системата, с цел да можем да имаме асортимент “, разясни той. И добави, че по отношение на областите, в които има неналичия “, сега няма подобен забележим дефицит, тъй като "все още имаме запаси на пазара на труда “.

Вълчев уточни още, че “ежегодно 4000 учители се пенсионират, от 90 000 в естествена възрастова конструкция, би трябвало годишно да се пенсионират 2000 и няколко “, уточни още Красимир Вълчев.

Липсата на полемики и противоборства в областта на образованието при разискването на първо четете на бюджет 2019 година министърът разяснява по този начин:

“Обяснявам си го с относителния консенсус, който имаме - политически и публичен, че би трябвало да влагаме в обучение, би трябвало да усилваме възнагражденията на учителите. Имаме този консенсус, тъй като имаме вяра в образованието “, сподели той.

“Няма по какъв начин да имаме добре развито общество, в случай че нямаме положително обучение. Ако през днешния ден не влагаме в учители, в случай че не създадем по този начин, че да включим всяко едно дете в просветителната система. Ако не обвържем това, което учим като наличие и като профилна конструкция с потребностите на пазара на труда, в случай че не модернизираме образованието “, добави още той. /24chasa.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР