Следващата година ще е нулева по отношение на цените на

...
Следващата година ще е нулева по отношение на цените на
Коментари Харесай

Нов опит системата бонус-малус да заработи от следващата година

Следващата година ще е нулева във връзка с цените на наложителната застраховка " Гражданска отговорност ", само че всяко нарушаване на пътя ще се записва в рисковото досие на водачите

Системата бонус-малус, която ще награждава изрядните водачи с отстъпка, а провинилите се ще глоби с по-скъпа застраховка " Гражданска отговорност ", може да бъде въведена от януари, откакто Комисията за финансов контрол (КФН) изготви разпоредба за използването й и даде едномесечен период за възможни корекции. Предвижда се идната година да бъде нулева във връзка с водачите, само че записаните през този интервал от тях наказателни постановления и присъди ще се зачитат при идващото възобновяване на наложителната застраховка, което значи, че първите бонуси и малуси ще дойдат през 2021 година

Методиката планува застрахователните компании да имат базови цени, по отношение на които ще се вършат отстъпки от 25% или надбавки, стигащи до 400% от цената на полицата, взависимост от самостоятелния профил на лидера. Философията на смяната е застаховката да отразява действителния риск на пътя, като по едно и също време с това оказва дисциплиниращ резултат за автомобилистите посредством финансовия тласък. За потребността от въвеждането й има консенсус от дълго време, само че то по този начин и не се случваше поради разнообразни аргументи - последно преди година готовата методика беше оставена за доработване след обществено неодобрение, доголяма степен подбудено от слабото й комуникиране от КФН

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Напредъкът дотук

Във вторник финансовият регулатор разгласява план на наредбата, с която България ще въдеде система бонус-малус за автомобилистите. В създаването й са взели участие още няколко държавни институции - Министерство на вътрешните работи (МВР), Министерство на превоза и Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ", а за основа на плана е употребен отчетът на наетия съветник " Ърнст и Янг Бизнес Адвайзори Сълушънс ", Гърция. С публикуването на текста стартира да тече едномесечен период за мнения и оферти за корекции от заинтригуваните страни, след което наредбата ще влезе в действие. Предвижда се това да стане на 1 януари 2020 година, въпреки да не е несъмнено дали след едномесечния период ще има задоволително време за промени, гласоподаване и обявяване. До първите
бонуси и малуси ще мине най-малко още една година, защото ще би трябвало да се подхващат следващи административни дейности, с цел да може да се обезпечи работата на системата. Такова е да вземем за пример регулирането на осведомителния продан сред институциите, за което се дава период до 1 януари 2021 година.

Българският
бонус - малус

ще разпредели водачите в няколко класа, съгласно самостоятелния им рисков профил. Той ще се калкулира на база записаните от тях нарушавания на пътя. Датата, от която ще стартира да се следи историята на провиненията, е 1 януари 2020 година Това значи, че досегашните нарушавания няма да важат, а това се прави за да има равнопоставеност сред водачите.

През интервала на нулевата година всяко записано нарушаване, за което има административен акт или присъда, ще води до начисляването на избран брой точки. Например, превишаване на скоростта с 21 до 30 км/ч, по отношение на поставеното ограничаване на пътя, ще натрупа 1 точка. Изпреварване, което основава заплаха за придвижването, срува 4 точки, колкото ще коства и шофиране в нетрезво положение с измерени 0.5 до 0.8 промила алкохол в кръвта. Умишлено причиняване на имуществени вреди при ръководство на МПС ще води до 7 наказателни точки.

Предложението на регулатора е класовете да са 15, от които девет ще носят малуси. Ако обаче има терзания, че дребният брой класове ще води до по-рязко проваляне за водачите при прегрешения, то се дава алтернатива за увеличението на класовете до 20. Взависимост от това дали ще се избере главният вид, или различният, отстъпките ще се сред 23% и 25%, а надбавките ще са до 400% от базовата цена.

Всеки осигурител ще образува своя лична базова цена за наложителната застраховка, воден от критериите, които и до момента са определяли цената на полицата - характерности на автомобила като мощ, възраст, район, в който се ръководи колата, възраст на лидера, щетимост и така нататък Това значи, че и след въвеждането на системата застрахователните компании ще имат разнообразни цени.

Ключови въпроси

В плана на наредбата институциите са пробвали да разрешат главните въпроси, които попречиха стартирането на системата
бонус - малус, като да вземем за пример по какъв начин се третират служебните коли или лизинговите коли, по какъв начин се предотвратява опцията за отбягване на малуси посредством прекачване на коли.

Според правилника бонус-малус клас ще се дефинира на всеки водач за всеки притежаван от него автомобил при подписване на застраховката " Гражданска отговорност ". Клас ще се дава и на всеки лизингополучател. За да няма дискриминация, системата ще важи за всички МПС-та, без значение дали са персонални, фирмени, на общини или държавни институции. Изключение ще се прави във връзка с водачите на профилирани коли като коли за спешна помощ, пожарни коли, полицейски коли, като при осъществяване на нарушавания с тях, те няма да въздействат върху класа на лидера при ръководство на персоналния му автомобил.

При продажба на МПС застрахователят ще дефинира нова награда на новия притежател. Целта е да се избегне възможноста за заобикаляне на системата посредством фиктивно прекачване на автомобила на разположение с
бонус клас, с цел да се изчистят насъбраните малуси. При следващо прекачване на автомобила на предходния притежател, ще се вземат поради насъбраните малуси през предходни интервали на владеене.

Предвижда се застрахователите да начисляват спомагателна награда, когато засегат недорбосъвестно прикриване на осигурителен риск от страна на клиент.
Каре: Повече средства за гаранционните фондове

С 1 лева нараства вноската, която постъпва за всеки застрахован автомобил по " Гражданска отговорност " в Гаранционния фонд на българските застрахователи. Така от всяка лавица отчислението ще е в размер на 13 лева, с които ще се зареждат фонда, който изплаща компенсации при произшествия с незастраховани транспортни средства и обезпечителния фонд, който се задейства при банкрут на застрахователна компания. Увеличението на вноската идва по линия на Обезпечителния фонд и се прави с административен акт на Комисията за финансов контрол (КФН).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР