Следващата финансова криза може да възникне от използването на изкуствен

...
Следващата финансова криза може да възникне от използването на изкуствен
Коментари Харесай

AI може да предизвика следващата финансова криза

Следващата финансова рецесия може да възникне от потреблението на изкуствен интелект от компаниите. Това съобщи ръководителят на Комисията по скъпи бумаги и тържища Гари Генслър, предупреждавайки за евентуалния “системен риск “, подбуден от разпространяването на технологията, написа The Wall Street Journal.

Агрегаторите на данни и платформите за изкуствен интелект могат да бъдат съществени съставни елементи на бъдещата неустойчивост на финансовата система ”, съобщи Генслър на конференция във Вашингтон, проведена от Регулаторния орган на финансовата промишленост, саморегулиращият се орган на " Уолстрийт ".

Той добави, че след години наблюдаващите може да погледнат обратно и да кажат, че през 2027 година е имало рецесия, подбудена от това, че всичко е било на едно базово равнище - това, което се назовава равнище на генеративен изкуствен интелект и куп финтех приложения са построени върху него. Генеративните AI системи, като известния инструмент ChatGPT, могат да основават сложнни отговори посредством текст, изображения и звуци.

Подобно на Генслър, редица държавни чиновници в Съединени американски щати заеха скептична позиция към AI, даже когато голям брой бизнеси в цялата стопанска система прегърнаха технологията поради нейното заричане да разреши осъществяването на повече работа с по-малко служащи.

Банките и другите финансови институции са употребявали AI в разнообразни функционалности, в това число за нормално трудоемката работа по сходство, обвързвана с установяване на нови клиенти или инспекция за подозрителни транзакции. Но макар вероятното повишение на успеваемостта, системите би трябвало да бъдат деликатно проучени ”, сподели Генслър.

„ Не е нужно да разбирате математиката, само че би трябвало да разберете в действителност по какъв начин се ръководи ръководството на риска “, добави той, наблягайки капацитета за пристрастни решения.

Въпреки че доста последователи на AI настояват, че системите могат да бъдат проектирани без несъзнателните пристрастия в човешките същества, американските регулатори неведнъж акцентират капацитета AI несъзнателно да усили пристрастията, които биха могли да се крият в техните дизайнери или в данните, върху които тези системи са били подготвени.

Правоприлагащите органи в Съединени американски щати предишния месец споделиха, че ще се оправят с дискриминирането и пристрастието на AI в области като кредитиране, жилища и наемане. Някои по-малки юрисдикции също са подхванали стъпки за ограничение на технологията.

Сам Алтман, основен изпълнителен шеф на основателя на ChatGPT OpenAI, във вторник прикани Конгреса да сътвори стандарти за лицензиране и сигурност за модернизиран AI, до момента в който законодателите стартират двупартиен регулаторен напън.
„ Опустошителна загуба “, в случай че AI остане без надзор
Малко технологии евентуално ще бъдат толкоз трансформиращи за промишлеността на финансовите услуги, колкото изкуственият разсъдък ”, сподели Блайт Мастърс - някогашен изпълнителен шеф на JPMorgan Chase & Co, представен от Bloomberg.

„ Можем да забележим със личните си очи, да почувстваме и да се влюбим в метода, по който тези гениални стратегии могат да взаимодействат с нас. Това ще промени освен пейзажа на финансовите услуги, само че и съвсем всичко, което вършим “, добави Мастърс.

Тя към момента е оптимистично настроена към блокчейн технологията и сподели, че има вяра, че има приложения за финансови услуги, които остават “недостатъчно употребявани “. Що се отнася до изкуствения разсъдък, Мастърс съпостави възхода му с този на блокчейн.

„ Другият риск при AI е, в случай че пораства прекомерно бързо, не е контролиран и всички присъщи пристрастия, и злоупотреби с технологията не са тествани. Това би било опустошителна загуба, в случай че не бъдат взети ограничения “, заключи тя.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР