Следващата 2018 г. може да бъде решаваща за евроатлантическата перспектива

...
Следващата 2018 г. може да бъде решаваща за евроатлантическата перспектива
Коментари Харесай

Тачи: 2018 г. е от решаващо значение за евроатлантическата перспектива на Западните Балкани


Следващата 2018 година може да бъде решаваща за евроатлантическата вероятност на Западните Балкани и това ще зависи от готовността на района за превъзмогване на нерешените проблеми, сподели нощес в Прищина косовският президент Хашим Тачи.

„ Работя напълно в тази тенденция, тъй като не мисля, че има нещо по-важно от мира и добросъседските връзки ”, сподели той на конференция, отдадена на НАТО и Западните Балкани.

Държавният глава акцентира, че Косово е единствената страна от Западните Балкани, която е почнала "диалог за историческо помиряване сред албанците и сърбите".

„ Аз като президент, само че и останалите политици от тази страна, желаеме да затворим главата на омраза с Белград посредством нормализиране на връзките по пътя към Брюксел ”, уточни той.

Тачи счита, че през идната година Косово и Сърбия ще реализиран прогрес и ще подпишат историческо съглашение за нормализиране и помиряване. Според него Косово е изправено пред „ парадокси от специфичен тип ”, защото "без подозрение е най-проевропейската и проамериканска страна, само че е и най-изолирана".

„ Косово е образец, освен в тази част на Европа, за междурелигиозна и междуетническа приемливост, само че за жалост към момента не сме член на ЮНЕСКО поради политическите бариери на Сърбия и останалите страни, които злоупотребяват с ЮНЕСКО за политически цели ”, съобщи президентът.

Той добави, че Прищина е "шампион в района в битката против тероризма и все пак към момента не е член на Интерпол". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР