Следващ български премиер от левицата ще е силен с подкрепата

...
Следващ български премиер от левицата ще е силен с подкрепата
Коментари Харесай

Станишев: Само прогресивно мнозинство в ЕП може да предложи Нов обществен договор за Европа

Следващ български министър председател от левицата ще е мощен с поддръжката на политическото си семейство в Европейски Съюз
„ Събитията от миналата година ни демонстрираха, че живеем в нов интервал на развиване. 2018 беше година на митингите. Търпението на хората в доста браншове, в България и в Европа, е на привършване. Който не го разбере, ще допусне фундаментална неточност. За да бъде Европа такава, каквато си мечтаем, би трябвало да бъде надълбоко изменена – с тази упоритост тръгваме за европейските избори. “

Сърцето на политиката – концепциите – беше спряло да бие

„ Вместо проблемите да бъдат обяснявани посредством хрумвания, на хората беше предлагано да не задават въпроси, а да оставят нещата в ръцете на експертите. Това време свърши. Точно неналичието на хрумвания и изтласкването на жителите вън от политиката докара както до сегашните рецесии, по този начин и до недоверието на хората към ръководещите елити. Свърши ерата на „ де-идеологизацията”; в противен случай, следим бурното възобновление на идеологическото мислене. Хората желаят хрумвания за бъдещето и най-много – за своето бъдеще. “ Това съобщи президентът на ПЕС на постоянния си годишен брифинг с публицисти в София.

„ Традиционните партии уверено изостават. Затова полето на концепциите се цялостни с крайни, екстремистки и човеконенавистнически идеологии, развивани от крайната десница и толерирани от ЕНП.

За нас, социалистите, това е недопустимо. От момента на своето раждане социалистическото придвижване е притежател на новите хрумвания за по-добър свят. Точно ние имаме най-голямата отговорност да се намесим на терена на концепциите. Гражданите на Европа това чакат от нас – нов план за бъдещето, нов публичен контракт за Европа. “, очерта пътя Станишев.

Мечтата за Европа – десницата я счупи

„ Нека си напомним: какво е обединена Европа? Тя потегли от концепцията на остарелия континент в никакъв случай повече да няма война. Впоследствие тази концепция се разви по посоката на взаимна помощ и благополучие на всички страни-членки на Европейски Съюз. Идеята на обединена Европа е тя да бъде комфортен, ярък дом за своите жители.
Бяхме не запомнили това. Докато класическата десница съумя да срине благоденствието на европейските жители, крайната десница към този момент се прицелва в сърцето на европейската концепция. Вместо общ дом, крайната десница предлага разпадането на обединена Европа на национални страни, гледащи се отдолу под вежди през граници, опаснаи със стени и телени мрежи.

Ние, социалистите, изградихме обединена Европа в следвоенните десетилетия. Неслучайно историците формулираха концепцията за „ социалдемократическия консенсус “, породил днешния Европейски Съюз. Ние изградихме тази Европа, стъпвайки върху нашите базисни полезности, дефинирани от френските революционери като: Свобода, Равенство, Братство.

Известно време десницата беше наш сътрудник в този строеж. В последните десетилетия обаче тя се обърна против него и стартира да унищожава.
Десницата подмени Свободата с подчинението на индивида на „ условията на финансовите пазари”. Според десницата, не стопанската система съществува, с цел да обслужва индивида, а тъкмо противоположното – индивидът съществува, с цел да обслужва, даже не стопанската система, а финансовата сфера. Това подсигурява, че всяко последващо потомство ще живее по-зле от родителите си. Не одобряваме тази замяна.

Десницата подмени Равенството с възобновяване на феодални връзки на неравноправие. Разликата в приходите е нечувана, най-малко от края на 19-ти век насам. Свръхбогатите не връщат нищо в общността, тъй като им е дадена опцията да не заплащат налози въобще, криейки се зад офшорни компании.

Те са завладяли огромни територии от политиката и по този начин създават закони и политики само в своя изгода. В същото време крайната десница стартира хрумвания, които да разделят хората на народен, верски и етнически симптом – да възродят ксенофобските идеологии, съгласно които някои са „ по-равни” от другите.

Десницата зачерта Братството. Именно възприятието за приятелство породи тези политики на взаимност, които доведоха до това благоденствие на жителите на Европа, което беше пречупено от десните политики на стягане на коланите. Докато обаче жителите чинно затягаха, свръхбогатите напълно развързаха своите. Именно ликвидирането на Братството докара до международната рецесия отпреди 10 години; и сега приготвя идната.

Ние, социалистите, изградихме онази мирна и благоденстваща Европа, която днешната десница счупи. Наша е отговорността, наша е задачата да стартираме възобновяване на тази наша Европа. “

Европа на интернационалната сцена

„ Възстановена Европа освен ще промени живота на своите жители. Тя ще стане мощен фактор за мир, успокоение и развиване на целия свят. Само една единна, уверена в себе си и сполучлива Европа е в положение да води оня разговор с Китай, Съединени американски щати и Русия, който да успокои света и да избегне мултиплицирането на военни спорове, „ студени” и търговски войни и безконтролно държание на международната сцена. “

Възстановяването на Европа – Новото прогресивно болшинство

„ За да възстановим Европа, на идващите избори е належащо положително показване на социалистическите, левите и прогресивните партии. За тази цел си заслужава да поставим всички вероятни старания и да преодолеем всички вероятни несъгласия и разногласия.

Подобна победа ще е и победа за европейската концепция на територията на България. Защото България на ГЕРБ и националистите е много отдалечена от главните европейски полезности. Напротив, България е една от европейските страни, в които в най-ясна степен се вижда анти-европейската политика на десницата. Присъстивето на крайната десница в ръководството води до политики на ксенофобия, расизъм и ненавист към другите. И в България, и в други страни виждаме по какъв начин партии-членки на ЕНП интензивно подкрепят крайната десница в подриването на самите основи на европейския метод на живот.

Целта на десните и на крайндесните е ясна: не възобновяване на Европа, а успеха над левите и социалистите, с цената на разрушение на Европа. Те ще играят дружно на изборите и ще бъдат дружно след тях.

Ние, европейските социалисти, най-автентично можем да водим тази борба на страната на жителите. Трябва да осъществим тази своя историческа задача както в Европа, по този начин и в България, като останем единни и обединени от полезностите си. От едната страна на барикадата сме – с концепцията за Европа, с желанията и правата на жителите й, със справедливостта, солидарността и вярата. От другата страна са тези, които работят за разрастване на национания нарцисизъм, разделянето и популизма, разчитащ на лесните решения, лъжите и страховете.

Върнем ли се там, откъдето тръгнахме преди столетие и половина – на територията на концепциите – ние освен ще имаме положително показване на изборите. Напълно е допустимо в идващия Екологичен потенциал прогресивно болшинство към левицата да излъчи идващия ръководител на Европейска комисия и той да се назовава Франс Тимерманс. “
Попитан за идните през май избори, президентът на ПЕС сподели, че „ Българска социалистическа партия има късмет да ги завоюва, в случай че остане притежател на смяната. Към нас условията постоянно са по-големи – това, което обещаваме, би трябвало да сме подготвени да го създадем.

Необходимо е осъществяването на още три условия: не трябва да подценяваме съперниците си, да станем същинска алтеранатива и да се явим обединени, да се отворим към центъра и да притеглим хората, недоволни от статуквото. Единството ни на изборите не трябва да е чисто официално. Трябва да е откровено и задоволително очевидно за всички. Да работим за мотивацията на своите ччленове, която по принцип е ниска за сходен тип избори. “

Станишев разяснява още, че „ задачата на Българска социалистическа партия на тези избори е да завоюва вота и да освободи България от модела ГЕРБ. Подобен избор на съмнение към държавното управление ще предпостави предварителни избори и смяна в ръководството на страната. Герб и патриотите към този момент са доста изхабени “

Следващ български министър председател от левицата ще е мощен с поддръжката на политическото си семейство в Европа

„ Една Европа, последваща леви хрумвания и политики, би дала мощни запаси в ръцете на националните министър председатели от левицата. Избирателите на Българска социалистическа партия би трябвало да осъзнаят, че успеха на европейските избори е единственият късмет за смяна на политическата обстановка в България, както и единственият късмет националните партии да стигнат до ръководството и да разчитат на сполучлив мандат. Примерите са доста, само че да вземем прилежаща Гърция – без поддръжката на социалистите в Европейски Съюз, Гърция от дълго време щеше да е в съсипия, а Алексис Ципрас и Сириза – част от историята. “, продължи разбора си президентът на ПЕС.

Попитан от публицистите за идните локални избори, Станишев отговори: „ Българска социалистическа партия има благоприятни условия за съществено увеличение на своето въздействие, тъй като: ГЕРБ имаха толкоз мощен резултат през 2015, че той мъчно може да бъде удържан; има редица градове, където има действителни проблеми и отмалялост от статуквото, подобен образец е София; вярно, и по този начин сме го правили постоянно – от началото на годината стартира диалогът за обстановката по места, в Българска социалистическа партия има доста мощни кандидатури, само че би трябвало да преодолеем казуса с паралелните акции, по този начин ще спечелим вота. “
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР