Следователят от Столичното следствие Радиана Абдулова разкрива пред Биволъ, че

...
Следователят от Столичното следствие Радиана Абдулова разкрива пред Биволъ, че
Коментари Харесай

Скелети в гардероба: следовател говори за наказателен отряд в прокуратурата

Следователят от Столичното разследване Радиана Абдулова разкрива пред Биволъ, че е била част от “наказателен отряд ” за следствие на политици и висши служители. Преди 2 години нейният сътрудник следовател Бойко Атанасов пръв разкри в поредност изявленията, че в Софийската градска прокуратура е проведена “шпицкоманда ”, която да води чувствителни следствия против политици, като се регистрира персонално на Сотир Цацаров.

Резултатите от следствията са употребявани за “опраскване ” или “завоалиране ”, шантаж и надзор. По случая беше назначена инспекция от Висш съдебен съвет, която обаче не откри нищо неправилно. Но самите магистрати също са били под надзор с противозаконни специфични разследващи средства, с цел да се събира сензитивна информация по техните следствия и да бъдат притискани, излиза наяве от описа на Абдулова.

Както FrogNews заяви, следовател Радиана Абдулова е била подслушвана и следена нелегално в продължение на 5 години. Информацията се появи, откакто магистратът внесе в Софийския градски съд жалбата си за над 300 дни нелегално подслушване и следене, като изиска 210 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди. Към жалбата са приложени и данни от Бюрото за надзор на СРС от 2016 година, когато службата към момента беше ръководена от Бойко Рашков.
В интервала сред 2011 година и 2014 година по отношение на Абдулова са били приложени противозаконни СРС-та по искане на ГДБОП, ДАНС и Софийската градска прокуратура. Подслушвани са телефони, реализирано е външно наблюдаване и е прониквано в дома ѝ. Следени са и нейните близки. Разрешенията за тайните интервенции са дадени в нарушаване на закона, от незапознат съд. В случая това е Софийският областен съд. Магистратът, който дава противозаконните позволения, е починалият някогашен ръководител Владимир Иванчев. Към момента на даването на разрешенията, във връзка с магистрати способен обаче е единствено Софийският градски съд.
По думите на Абдулова, тя е безспорен рекордьор като обект на нелегално прилагани СРС-та. Адвокатът Георги Йорданов, който е внесъл жалбата, съставлява и нейния сътрудник Бойко Атанасов по идентично дело за нелегално подслушване. Той разяснява, че дисциплинарката против Абдулова цели тя да отдръпна жалбата си, или да напусне следствието и правосъдната власт.
Шпицкомандоси под надзор
В изявлението за Биволъ Радиана Абдулова разкрива механизмите на окомплектоване и надзор на наказателните отряди от магистрати, което се случва при настоящия основен прокурор Сотир Цацаров. Според нея са селекционирани качествени и почтени магистрати, които да водят съзнателно делата и да съберат задоволително годни доказателства по знакови каузи против политици. В същото време следователите са следени с противозаконни СРС, като службите – Министерство на вътрешните работи и ДАНС, се снабдяват с информация, която би трябвало да е следствена загадка.
При всяка една интервенция си даваме сметка, че сме употребявани в нечий интерес… „ Ние сме бил, като една наказателна бригада, на която е изработен доста подробен профил. Това би трябвало да бъдат хора почтени, неподкупни, способени, на които не може да бъде въздействано “, споделя Абдулова пред камерата на Биволъ.
Така тя удостоверява информацията за “шпицкомандата ” за следствие на политически чувствителни каузи, която преди години разкри следователят-бунтар Бойко Атанасов. Атанасов пръв наруши омертата и описа по какъв начин е имало опит да бъде “вербуван ” от скандалния следовател Петьо Еврото по време на държавното управление “Орешарски ”. Еврото му предлага да оглави шпицкомандата, която трябвало да проверява тогава “бившите ръководещи ” от ГЕРБ. Следователят алармира за това с отчет до Цацаров, само че той не подхваща нищо. След като Атанасов отхвърля, против него стартира напън.
Абдулова съобщи, че от 2010 година до преди 3 години е водила главно каузи против чиновници на Министерство на вътрешните работи, Агенция “Митници ”, против министри и даже делото за бюлетините от Костинброд. Делата са най-вече за корупция.
„ Интересът към мен не е, тъй като съставлявам опасност за националната сигурност, или пък тъй като правя незаконна активност, а тъй като имам информация, която е скъпа стока и може да послужи за шантаж, напън и даже заличаване на избрана персона “, разяснява тя.
Следователката подозира, че в действителност службите са били ангажирани, с цел да има изясненост за целия размер от информация, с която тя разполага. Потенциални купувачи за информацията не липсват, споделя тя. Като втора причина Абдулова акцентира нуждата да се съберат данни, с които някой може да я притисне и да я в профил от избрани досъдебни производства, където тя би била неуместна. Тя споделя още, че от дълго време е желала да подаде искова молба поради противозаконното използване на СРС във връзка с нея, само че е била възпирана - поради издевателството, упражняван над децата и родителите ѝ.
Бойко Атанасов добави, че до този миг сагата с противозаконното подслушване на магистрати е била „ частен случай “, само че в този момент след исковата молба на колежката му Абдулова към този момент стартират да се разкриват доста секрети.
Формално подслушването на двамата магистрати е по следствие против Георги Грозданов и Виктор Кожухаров. Грозданов е някогашният шеф на звеното за битка с проведената престъпност в ОД на Министерство на вътрешните работи Пазарджик, а Кожухаров е негов заместител. Абдулова била обвинена като участник и уредник на проведена незаконна група, в която с изключение на нея и Бойко Атанасов вземат участие и колежката им Силвия Борисова, предприемачи, и лица от престъпния контингент. ОПГ-то трябвало да урони престижа на РЗ БОП в Пазарджик.
Днес Грозданов към момента е в графата „ неосъждан “. Неговият непосредствен другар – кметът на град Септември Марин Рачев обаче е наказан на първа инстанция. През 2010 година при ареста на Грозданов, офисите на Рачев също са обискирани, поради обвиняване, че антимафиотът е рекетирал бизнесмени, които са имали настоятелен връзки с Рачев. През 2011 година, редом с обиските, на Рачев е направена и данъчна проверка. Съставен му е инспекционен акт за укрити налози в размер на към 118 000 лева Преди към месец Окръжният съд в Пазарджик призна Рачев за отговорен в укриване на налози и му наложи условна присъда.
Незаконните СРС-та като система за ръководство и надзор
Атанасов акцентира, че настояването за СРС-тата е написано от Калин Георгиев, който е „ непосредствен другар на Бойко Борисов “. Към днешна дата Георгиев е шеф на сигурността в Българо-американската кредитна банка, която се ръководи от Цветелина Бориславова. Тя беше посочена за интимна половинка на Бойко Борисов в недалечното предишното. Според секретните дипломатически грами на Съединени американски щати, изтекли в Wikileaks, Бориславова е пособия на Борисов да изпере пари от незаконна активност.
Веселин Вучков като зам.-министър също подписва настояването за използването на СРС-та против Атанасов, Абдулова и още няколко лица. Следователят попита това ли са лицата, които се употребяват със свръх-имунитет пред Сотир Цацаров.
Абдулова дефинира като печален обстоятелството, че след всяка една интервенция тя и сътрудниците ѝ са си давали сметка, че са били използвани в нечий интерес. Бойко Атанасов пък добави, че са научавали по време на правосъдните процеси по какъв начин реализациите по линия на лица, забъркани в стопански закононарушения, доста постоянно са били за да се „ пренасочи “ финансов запас към партийните каси на ръководещите партии.
Тя споделя, че е траяла да работи още известно време в по този начин наречената „ шпицкоманда “, даже когато Атанасов подал оставка като началник на Сектор 1 в СтСлС. Атанасов пък посочи, че множеството каузи, по които са работили не са достигнали до на никое място.
Едно от знаковите следствени каузи е „ Недосегаемите 1 “, където са отделени доказателствата за данъчни закононарушения за милиарди. Впоследствие те са били „ изхвърлени на боклука “. По това дело условна присъда, след съглашение с прокуратурата, получава някогашният съучастник на предходния основен прокурор и сегашен ръководител на Конституционния съд Борис Велчев. Двамата са част от консултантската къща „ Бизнес и право “. Друг техен съучастник е Красимир Стоянов – секретар на президента Георги Първанов.
Атанасов е оптимист за развоя на делата за използването на противозаконни СРС-та против него и колежката му. Трето лице - чиновник на Министерство на вътрешните работи, към този момент е осъдило прокуратурата с влезнало в действие правосъдно решение поради противозаконното подслушване и следене по същия проблем. Той също е бил „ на надзор “ дружно с Атанасов и Абдулова. И в неговия случай СРС-тата са експлоатирани по делото на Грозданов.
*Термините “опраскване ” и “завоалиране ” получиха гражданственост след обявата на записите Яневагейт. С тези метафори някогашният градски арбитър Владимира Янева разказва методите на Сотир Цацаров за премахване на неуместни или прикриване на закононарушения с инструментите на държавното обвиняване.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР