Следователят Бойко Атанасов е първият кандидат за член на бъдещия

...
Следователят Бойко Атанасов е първият кандидат за член на бъдещия
Коментари Харесай

Следователят бунтар Бойко Атанасов е първият кандидат за ВСС, но фаворитът е друг

Следователят Бойко Атанасов е първият претендент за член на бъдещия Висш правосъден съвет (ВСС) от квотата на следователите. В своето предложение да бъде определен, той показва, че досегашната му активност на самостоятелен магистрат, го " ангажира морално “. Магистратът показва подготвеност да вложи своята професионална подготвеност за рационализиране и самостоятелност на правосъдната власт, както и за повишение на морала на Висш съдебен съвет, се споделя в концепцията му, представена от lex.bg.

По информация на Mediapool обаче и този път Атанасов няма да бъде определен за член на Висш съдебен съвет. В момента тече вътрешна организация по избора на следователя Петко Петков, който от близо осем години е ръководител на Камара на следователите.

Следователите имат право на един представител във Висш съдебен съвет. Общото им заседание ще се организира на 4 и 11 юни т.г., а номинации могат да се вършат до 3 април.

През последните години близо 10 години следователят Бойко Атанасов се кандидатира за голям брой управителни позиции в правосъдната власт, само че всякога кандидатурата му е пренебрегната от Висш съдебен съвет. Последно той се кандидатира за делегиран прокурор в София на Европейската прокуратура.

Преди това Атанасов се кандидатира за началник на Софийската районна прокуратура, Софийската градска прокуратура, Специализираната прокуратура и апелативната спецпрокуратура. Преди три години бе стартиран и за основен прокурор от гражданското съдружие БОЕЦ, само че тогавашният правосъден министър Данаил Кирилов отхвърли да го издигне като опция на Иван Гешев.

Бойко Атанасов закупи известност, откакто разгласи, че в следствието съществува " шпицкоманда " от магистрати, които работят по избрани каузи бухалки против политици. Той е бил подслушван и наказван неведнъж, в това число за рецензиите си към основния прокурор Иван Гешев, само че продължава да работи в системата и да се кандидатира за множеството високи позиции.

Изборите за членове на новия Висш съдебен съвет ще се проведат през юни и юли, а съветът в новия си състав ще стартира работа от началото на октомври. Съдиите имат квота от 6 членове, прокурорите избират други 4, а към тях се причислява и единственият следовател. Парламентът избира 11 членове, а тримата членове по право са основния прокурор и шефовете на двете съдилища.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР