Следовател получи едногодишна условна присъда за това, че е помогнал

...
Следовател получи едногодишна условна присъда за това, че е помогнал
Коментари Харесай

Следовател беше осъден на година условно, защото помогнал на мъж да вземе 3.3 хил. лв. наследство

Следовател получи едногодишна условна присъда за това, че е оказал помощ на мъж да получи неполагащо му се завещание от 3 300 лева, като е съставил неистинен документ. Разследващият от Столичната следствена работа е приет за отговорен от Върховния касационен съд, тъй като в кръга на службата си съставил формален документ с дата 2 декември 2005 година, в който удостоверил погрешни условия – че е намерил плик с надпис " Завещание " за Продан Кръстев, при оглед в апартамент. След това го е употребил като доказателство за предаване на саморъчното наследство.

Освен него обвиняем по делото е бил и самият Кръстев, който Боянов подбудил и на който оказал помощ в осъществяването на документна машинация с неистинен частен документ – саморъчно наследство от името на Радослав Чернев за Продан Кръстев. Чрез потреблението му Кръстев е получил непозволено 3 300 лева от банка на съображение, че е правоприемник на умрелия Чернев.

Делото стига до Върховния касационен съд (ВКС), който отсъжда, че двамата са отговорни. Решението е дефинитивно.

Обвинението на Боянов бе за документно закононарушение и като подстрекател и помощник в машинация. Кръстев е упрекнат в документна машинация. На подсъдимия следовател е несъмнено общо най-тежко наказване в размер на едногодишна условна присъда с 3-годишен изпитателен период и отнемане от право да заема магистратска служба за период от 2 година

Продан Кръстев е наказан също за една година условно с три години изпитателен период.

" Върховен касационен съд намира, че наказателната отговорност на подсъдимия (следователя - бел.ред.) за двете действия вярно е осъществена в границите на 1 година отнемане от независимост, което е в размер непосредствен до минимума за този тип наказване от три месеца отнемане от независимост. Отделните санкции са избрани при безапелационен превес на смекчаващите условия, като са отмерени извънредно в интерес на подсъдимия Боянов, заради което не са налице учредения за спомагателното им съкращаване по мярка. Изтърпяването на общото наказване от 1 година " отнемане от независимост " е отсрочено с най-малък по мярка изпитателен период, като е регистрирана продължителността на наказателното произвеждане ", се споделя в известието на съда.

Върховните магистрати са приели за безпричинно недоволството в жалбата на Боян Боянов за позволено значително нарушаване на процесуалните правила при оценка на доказателствата по делото. Те допълват, че при неналичието на позволени нарушавания при образуване на вътрешното разбиране на правосъдния състав в Софийския апелативен съд към вярно откритите относими към процеса обстоятелства, няма погрешно използване на закона при правната им подготовка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР