СЛЕДОБЕДЪТ НА ЕДИН ФАВН – хореография - Мила Искренова и

...
СЛЕДОБЕДЪТ НА ЕДИН ФАВН – хореография - Мила Искренова и
Коментари Харесай

Балет Арабеск с три нови заглавия

" СЛЕДОБЕДЪТ НА ЕДИН ФАВН " – хореография - Мила Искренова
и две миниатюри
" ДАНЦОН 2 " – хореография - Боряна Сечанова
" ВОДА " – хореография - Филип Миланов
" Следобедът на един фавн "
музика - Клод Дебюси
Хореография – Мила Искренова
Изпълняват – Андрея Андонова, Виктория Петрова, Елизабет Якимова, Константина Ханджиева, Таня Кацарова, Теодора Друмева, Васил Дипчиков, Валери Миленков, Ервин Есен, Наско Николчов, Филип Миланов, Светлозар Тинев.
През 2018 се означиха 100 години от гибелта на Клюд Дебюси. Непреходната стойност на неговите музикални шедьоври се появява на сцената на Балет Арабеск със „ Следобедът на един фавн “. Наред с музиката от общоизвестния прелюд, в спектакъла се употребяват композиции на Дебюси за сиринг флейта, както и едноименната поема на Стефан Маларме, (по която е написан прелюда „ Следобедът на един фавн “), рецитирана на френски. В музикалната среда е включена и картина от естествени звуци.
Хореографията на Мила Искренова интерпретира главните новаторски правила, заложени в хореографията на Нижински: разработки на антични изображения и статуи, мощна изобразителност и поетичност, Партиите на Фавна и шестте нимфи са разпределени сред 12 танцьори на Арабеск. Декорът и костюмите са по концепция на Мила Искренова и Боряна Сечанова, която е съветник по визията на пиесата. Музикален съветник е Весела Цанкова.
....
Огромен обществен скандал и полицейска възбрана била първичната реакция на „ L`après-midi d`un “ на Нижински, която има премиера на 29 май 1912 година, откривайки нова страница в историята на Les Saisons Russes. Когато прави хореографията на " Следобедът на един фавн ", Нижински се уповава на древногръцките статуи и стенописи. Поради това основава една извънредно " статична " хореография. Едноизмерна. Като прибавим и скандалните костюмите на Бакст, изключително този на Фавнът, Дягилев е мощно обезпокоен и желае да спре спектакъла, в случай че не се реформира. Нижински отхвърля да го промени и `Фавнът` излиза през 1912 в Париж. Публиката е изумена, само че приветства мощно. На премиерата аплаузът бил толкоз мощен, че Нижински наредил незабавно да се извърши ЦЕЛИЯ СПЕКТАКЪЛ НА БИС..Така и станало.
Всички парижки ежедневници отразяват премиерата, а в един от най-престижните спектакълът на Нижински е изцяло победен... Тогава се намесва скулпторът Огюст Роден, към този момент одобрен в арт средите престиж, който проучва хореографията от своя позиция и безапелационно я пази с възхитата си. Това обръща нещата в интерес на спектакъла.
Чувствената лирика на Маларме, импресионистичната музика на Дебюси, превъзходните костюми на Бакст, новаторската хореография на Нижински и неповторимият късмет на Дягилев, дават на света завладяваща миниатюра, която към момента допира сърцата на феновете и възбужда въображението на тези, които се пробват да изградят още веднъж Фавна - Кратка история за пристрастеността на едно митично провидение към една красива русалка. Този елегантен балет е изпълнен толкоз ослепително от Нижински, че вечно ще остане неосъществим стандарт за новите генерации реализатори. Както споделя Нижински със своята присъща сбитост: „ Аз съм Фавн “.

„ ДАНЦОН 2 “
Музика - Артуро Маркес,
Хореография - Боряна Сечанова
Изпълнители: Даниела Иванова и Ервин Есен
Данцон2 „ Видяхме един оркестър, в който музикантите безусловно не допираха земята. [...] И на първо място видях на всяко едно лице нещо, което постоянно съм вярвал, че музиката е – чиста наслада. Общуване и наслада. “
Сър Саймън Ратъл
Това е музика, която те кара да се обърнеш, да забележиш индивида, минаващ около теб, да се усмихнеш, да пожелаеш да го докоснеш и да танцуваш…
„ ВОДА “
Музика: Йегиш Манукян
Идея и хореография: Филип Миланов
Изпълнители: Константина Ханджиева и Валери Миленков
Тя си проправя път през всичко, оставяйки следа след себе си!
„ Вода “ е модерна танцова миниатюра, чийто обект е личността и нейната персонална и интимна среда. Миниатюрата изследва независимото моделиране на индивида – по какъв метод решенията, които взима, с цел да премине през избрани обстановки и условия на физическото пространство, оказват въздействие върху вътрешната му среда на усещания, страсти и чувства.

„ БЛА, БЛА…. “, премиера 2015 година
Музика – Джони Транк и Джус отбор
Хореография – Морис Кози (САЩ)
Изпълнители: Ангелина Гаврилова Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева
Васил Дипчиков, Стефан Вучов, Филип Миланов
Хореографът Морис Кози трансформира хлапашкото равнодушие, младежката прохлада, култът да бъдеш готин, cool модата и радостния непукизъм в подигравателен и безсърдечен инструмент за
разкритие на шанса да живееш в постмодерните времена. Спектакълът е в задъхано, съвсем шеметно движение, пъстър, цветен и находчив. (П.Пламенов)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР