Следизборната картина е банална, малко се повишава шансът да има

...
Следизборната картина е банална, малко се повишава шансът да има
Коментари Харесай

Първан Симеонов: Дори и да се завъртят мандатите, изборите ще бъдат напролет

Следизборната картина е банална, малко се покачва шансът да има кабинет. Това сподели изпълнителният шеф на социологическата организация „ Галъп “ Първан Симеонов за обзора на деня на Радио „ Фокус “ „ Това е България “.

„ На огромния въпрос дали следизборната обстановка е оказала въздействие отговорът е, че не е оказала доста огромно въздействие. Картината е банална, тъй като след избори в проучванията се повтаря изборният резултат. Нещо, което сте видели в нашето проучване. Не се вижда някакво огромно отражение от това, че от изборите е минал месец с много бурни политически събития. В общи линии нищо ново. Това демонстрира проучването. Новото е политическият развой. С разтягането на диалозите и неналичието на бързане поне се покачва шансът да има някакъв кабинет. Не бих споделил, че той доминира, само че става малко по-малко по-висок. Те привикват между тях и стартират да си приказват, идват зимните месеци и да се замислят за действителните рискове “, разяснява той.

По думите му социологическото проучване не вижда нищо ново, само че политическият развой сякаш демонстрира някакви малко по-големи шансове за държавно управление в съпоставяне преди седмица – две. Симеонов счита, че политическата рецесия в България насочва хората по-скоро към нерешителност, а не към внезапни придвижвания. Според него би трябвало да се работи информационно по отношение на приемането на еврото в България, тъй като страховете са огромни.

„ Миналият път сред 40 и 50% бяха хората в проучването, които споделяха, че твърдо ще гласоподават, този път са под 40%. Нараснал е ползата към квадратчето „ не поддържам никого “. Отдавна не бях виждал толкоз висока поръчка – близо 4 на 100. Това е знак, че доста хора са се вторачили в това квадратче, откакто то сподели не неприятен резултат на последните избори. Но е също доказателство за известната политическа невъзможност, в която се намира страната. Мнозина са тези, които не намират друга алтернатива. Нека не забравяме, че това е, в случай че изборите бяха през днешния ден. Изборите няма да са през днешния ден. Дори и да се завъртят мандатите и нищо да не стане, изборите ще бъдат през пролетта. Тогава ще е друго “, обърна внимание изпълнителният шеф на социологическата организация „ Галъп “.

Той изясни, че тогава огромният въпрос ще бъде кой ще наподобява градивен в очите на обществото и кой ще наподобява безконтролен.

„ Този път ще се цени градивното държание. Но пък на фона на последните две години, в които чертахме червени линии, това градивно държание може да излезе на някого през носа. Да не приказваме, че ръководството в тези времена ще е тежко. В тази обстановка не съм сигурен, че има втори проект, т.е. не съм сигурен, че има проект. Политиците не просто прикриват свои ходове, които ние се опитваме да разбираем, само че и може би нямат подготвени решения “, посочи Симеонов.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР