Следите на агента, който през 2018 г. е засечен и

...
Следите на агента, който през 2018 г. е засечен и
Коментари Харесай

Агентът, заподозрян за отравянето на Гебрев, е бил в хотел до фирмата му, Русия го крие

Следите на сътрудника, който през 2018 година е засечен и при отравянето с препарата “Новичок” в Англия на някогашния офицер от съветското разузнаване и английски разузнавач Сергей Скрипал, започнаха да се заличават масирано от Русия.

Стая номер 305 в софийския хотел “Орбита” е била наета през 2015 година от сътрудника на ГРУ, прочут под псевдонима Сергей Федотов - тъкмо наоколо до офисите на компанията на Емилиян Гебрев " Емко ". По-късно излиза наяве, че камери са снимали руснака и в автомобил на паркинга пред хотелския обект, в който е бил ситуиран и офисът на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Данните са от взаимно следствие на българските и британските служби, написа в. " 24 часа ". Припомняме, че то започва поради догатки за възможна връзка сред отравянето на Гебрев преди към четири години и това на съветския сътрудник Сергей Скрипал във Англия през 2018 година
Разследващите към този момент разполагат с видеозаписи, на фрагментите от които се вижда и автомобил, нает от сътрудника на ГРУ, който влиза в България под името Сергей Федотов. Разследването открило, че руснакът е прекарал много огромна част от време, с цел да събира данни и информация за всекидневието на българския оръжеен търговец. Гебрев е бил нападнат, а не се е натровил с инсектициди от рукола или кафето в дома си, каквито бяха някои от версиите, показва меродавен източник, който твърди, че следствието към този момент е несъмнено в това изказване.
Предположенията са, че офанзивата на руснаците е била осъществена поради война за пазари. Една от главните версии, по които работят проверяващите, е договорка в Украйна за над 1 000 000 евро. Тя била подписана малко преди Гебрев да бъде натровен с инсектициди през 2015 година
Другото съмнение, по което се работи, е, че отравянето не е осъществено от съветски служби, а от техни сътрудници по частна поръчка. Като причина се разказва, че Гебрев евентуално е изместил съветски оръжейни търговци от крупни покупко-продажби в Индия, Африка и Афганистан.
Междувременно, стана ясно, че Русия заличава всевъзможни следи от активността на сътрудника на ГРУ Сергей Федотов. Постепенно почнали да изчезват документи, както на действителния човек, по този начин и на подправената му идентичност. Оказало се, че влизането на Федотов в България през март и април 2015 година съответствува и с гърмежи във ВМЗ Сопот. Тази информация разгласи някогашният боен министър Бойко Ноев. " При случая имаше жертви, а една от версиите за случилото се бе бойкот на конкуренцията ", напомни той. Сегашният министър Красимир Каракачанов обаче изрично отхвърли при гърмежите в Сопот да е имало съветска интервенция. Той уточни също, че България не има намерение да води договаряния с Русия за оръжейни лицензи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР