Следим нивата на язовирите, няма критично повишаване, каза министърът на

...
Следим нивата на язовирите, няма критично повишаване, каза министърът на
Коментари Харесай

Юлиян Попов: Не е повишено критично нивато на язовирите

Следим равнищата на язовирите, няма сериозно повишение, сподели министърът на околната среда и водите Юлиян Попов по отношение на преваляванията в страната през последните няколко дни. Той сподели, че се следят местни наводнения и увери, че равнищата на язовирите и реките се наблюдават непрекъснато.

Във връзка с вероятната поява на замърсяване на Черно море след разрушаването на стената на язовир „ Нова Каховка “ в Украйна министърът сподели, че също има непрестанен мониторинг.

Да направляваме, съблюдаваме и осведомяваме институциите и жителите – това ни е работата. Работим с всички министерства, които имат отношение, разяснява Попов пред Българска телеграфна агенция. И добави, че едно от тях е Министерството на туризма.

Не мога да върша точна прогноза, само че от данните, с които разполагам, не чакам да се появи нещо, което може да съставлява риск за туристическия сезон, разяснява министърът.

По думите му след случилото се в Украйна замърсяванията са местни и от масла.

Предполага се, че това са към 150 тона. Може да звучат доста, само че по отношение на морето не са доста, сподели Попов.

Не единствено следим самите замърсявания, само че посредством създадени модели следим какво е евентуално да се случи през идващите дни, съобщи още той. Министърът удостовери, че има и сателитно наблюдаване.

По-рано през днешния ден от Министерството на околната среда и водите осведомиха, че все още няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море. Оттам споделиха, че има избрани в допълнение още три пункта за мониторинг, ситуирани в бреговата зона.

Преди два дни Националният институт за публично здраве на Румъния съобщи, че по формалните канали на европейските институции и интернационалните органи не е получено никакво предизвестие за риск от разпространяване на заразни заболявания в резултат на обстановката, зародила вследствие на разрушаването на стената на язовир " Каховка " в Украйна, съобщи Аджерпрес.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР