Следим информацията, която излиза в публичното пространство във връзка със

...
Следим информацията, която излиза в публичното пространство във връзка със
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Правителството няма отношение към това на кого ЧЕЗ ще продаде активите си

" Следим информацията, която излиза в общественото пространство във връзка със договорката с ЧЕЗ, само че държавното управление няма отношение към това на кого ще продаде своите активи чешката компания ЧЕЗ , които тя има в България. " Това сподели Теменужка Петкова – министър на енергетиката, в изявление за bTV.
По думите ѝ " има регулаторни органи в България, които ще преценяват дали този покупател, или който и да е различен, е допустим предвид на нашето законодателство. "
Министър Петкова изясни, че Комисията за финансов контрол към този момент прави такава инспекция, следва същото да направи и Комисията за защита на конкуренцията. Във връзка с това, че в КЕВР липсват критерии и правила за инспекция на такава договорка, Теменужка Петкова изясни, че в Министерството е получено писмо от ръководителя на Комисията, с което той уведомява, че привиква работна група, в която ще вземат участие всички способени органи. И в границите на тази работна група ще бъдат направени и критериите, които със закон са предоставени на КЕВР.
Относно пожара в Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2 Пекова съобщи, че е реагирано доста съответно:
" Пожарът е трагичен случай и няма да се отрази на енергийната сигурност на страната. Ние ясно сме декларирали, че ще разчитаме на този тип енергетика. В нашите проекти е заложено потребление до 2030 година с небосвод до 2050 година. Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2 не се е отказал непринудено от студения запас. Имаше разстройства в електроенергийната система на страната. Беше предоставено на Топлоелектрическа централа " Марица Изток " 2 да доставя ток за битовите консуматори, тъй като това е най-важното, и нямаше по какъв начин да се поддържа студения запас. Не е правилно, че всичко е било в полза на Топлоелектрическа централа " Варна ". Всичко това беше в полза на енергийната сигурност на страната. В момента Топлоелектрическа централа " Варна " работи и обезпечава студения запас в страната. Той дава отговор на безусловно всички механически условия ", добави още Петкова.
" Предстои да разберем дали планът АЕЦ " Белене " ще е неминуем. Това ще стане на 19 август, когато изтича крайният период за подаване на предложения. Тогава ще разберем какъв брой вложители са заинтересувани от плана и ще проведем договаряния. Държавата не бяга от този план. Ясно сме декларирали, че ще участваме с апортни колета, само че ще държим АЕЦ " Белене " да бъде построен на напълно пазарен принцип. Има всички предпоставки за реализацията на този план и се надявам това да се случи ", разяснява енергийният министър.
" Цените на тока се дефинират от КЕВР. Увеличението на цената на тока ще бъде в границите на годишната инфлация. " Булгаргаз " са поискали понижение на цената на природния газ. Това се дължи на положителните покупко-продажби, които сдружението е сключило. Утре в Народното събрание ще се гледа Закона за енергетиката, който също ще допринисе за добарата работа в областта на енергетиката ", сподели още Теменужка Петкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР