Следихте ли информационния поток по празниците? Беше ли телевизорът вкъщи

...
Следихте ли информационния поток по празниците? Беше ли телевизорът вкъщи
Коментари Харесай

Отново на работа: най-важното от новините по празниците

Следихте ли осведомителния поток по празниците? Беше ли тв приемникът у дома запазен единствено за исторически филми и детски излъчвания? Или може би сте били надалеч от вкъщи си? Или надалеч от тв приемници? Или заети с готвене и блъскане с яйца? Или единствено с ястие и пиянство?

Ако без да желаете или преднамерено не сте следили новините по Великденските празници, в първия работен ден след тях " Дневник " предлага обобщение на най-важните събития от страната и света.

В България

В почивните дни Агенция " Митници " реши модулът " Пътни такси и позволителен режим " по граничните пунктове да премине от автоматизирана работа на ръчен режим. Това се наложи поради замяна на програмен продукт. Това провокира тапи, които обаче не бяха толкоз огромни. Работата на техническите екипи завърши по-рано от плануваното и още следобяд в последния почивен ден стартира естественото пропускане на транспортни средства.

В същото време в София потегли нощен градски превоз. Автобусите се движат по четири линии от кварталите " Люлин ", " Обеля ", " Студентски град ", " Дружба ", ` " Младост ", " Овча купел " и " Гоце Делчев ", като са на период от 40 минути. Общата им спирка е площад " Александър I Батенберг ", а билетът коства 2 лева като важи за всички линии.

 Отново на работа: най-важното от новините по празниците
© Столична Община

Двадесет и девет годишния Желяз Андреев пък беше арестуван от полицията в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями. Арестът му е по отношение на водено следствие от управляващите във Флорида против 11 души по обвинявания, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях - Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев са българи.

В Индонезия българин беше прострелян смъртоносно от локалната полиция при опит да нападне еднообразен по време на ареста му в град Тангеранг в провинция Бантен. До опита за ареста се стигнало след следствие на полицията за източване на карти в различен индонезийски град - Йогякарта в провинция Ява.

Мотористите от клуба " Нощните вълци ", наричани рокерите на Владимир Путин, оповестиха, че още веднъж ще минат през България, този път сред 4 и 6 юли. Мотопоходът, наименуван " Славянский мир 2018 " ( " Славянски свят " ), ще стартира в Москва и ще мине през всички страни от Източна Европа съгласно уеб страницата на съветската федерация по мототуризъм.

По света

Световните вести бяха свързани с проблемите в Сирия. В бунтовническия град Дума край столицата Дамаск беше осъществено нахлуване с химическо оръжие, при което починаха десетки цивилни, а стотици бяха ранени. Властите в Сирия отхвърлиха да са направили офанзивата, макар че бяха упрекнати от Съединени американски щати и Европейски Съюз. Получиха поддръжка обаче от Русия и Иран.

След по-малко от 24 часа последва ракетен удар по военновъздушна база на Сирия. Пентагонът отхвърли да стои зад ударите, до момента в който Русия и Сирия упрекнаха Израел за офанзивата.

Партията на премиера Виктор Орбан " Фидес " пък завоюва парламентарните избори в Унгария. Тя резервира конституционното болшинство от две трети от депутатите в Народното събрание и дружно с национал-популистите от " Йобик " изтласкват в периферията всички останали политически сили.

 Отново на работа: най-важното от новините по празниците

Бившият полковник от съветското военно разузнаване Сергей Скрипал към този момент се намира в схващане и може да приказва. Това стана малко повече от месец, откакто двамата с щерка му бяха открити в безпомощно положение на скамейка пред ресторант в английския град Солсбъри. На 15 март Англия, Съединени американски щати, Германия, Франция оповестиха, че Русия е виновна за първото потребление на нервнопаралитично вещество за офанзива в Европа от Втората международна война насам.

Спорт

С необикновен поврат и два късни гола в последните шест минути " Лудогорец " победи ЦСКА-София с 3:2 на личния си стадион в Разград. Прекият конфликт за първото място приключи с победа на първенците, които усилиха преднината си на шест точки и направиха голяма крачка към спечелването на седма поредна купа.

 Отново на работа: най-важното от новините по празниците
© LAP.bg

В същото време " Левски " загуби от " Ботев " в Пловдив с 0:1, макар че игра с човек повече едно полувреме. Така " сините " отстъпиха третото място в класирането на " Берое ". Старозагорци победиха локалния си противник " Верея ", като в мача нападателят на " зелените " Мартин Камбуров вкара две попадения, с което доближи 200 гола в Първа лига, ставайки едвам втория в историята с сходно достижение.

В Германия " Байерн " (Мюнхен) завоюва шеста поредна купа след триумф над " Аугсбург ". " Манчестър юнайтед " пък отсрочи празненствата на градския си конкурент " Манчестър сити ", откакто направиха впечатляваш поврат от 0:2 до 3:2. Така " жителите " не съумяха да станат първенци, като това можеше да е връх за най-ранно печелене на купата в Англия.

Боксьорът Тервел Пулев реализира десетата си победа на професионалния кръг. Той нокаутира унгареца Ласло Пензеш във Виена. Победата пристигна безапелационно, а и бързо, като мачът завърши преди края на втория рунд.

Себастиан Фетел пък завоюва втора поредна победа от началото на сезона във Формула 1, откакто победи в Гран при на Бахрейн. Четирикратният международен първенец удържа стремежа на Валтери Ботас от " Мерцедес " макар че караше 39 обиколки с меки гуми, които в края на надпреварата бяха доста износени. За пръв път от 2004 година водач на " Ферари " печели първите две надпревари за сезона, когато това стори Михаел Шумахер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР