СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН

...
СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН
Коментари Харесай

Дойчин Василев: Шиша Пангма е от лесните осемхилядници. Боян Петров сигурно е попаднал в някаква клопка

СЛЕДЕТЕ ВСЯКА МИНУТА ДРАМАТА В ХИМАЛАИТЕ С БЪЛГАРСКИЯ АЛПИНИСТ БОЯН ПЕТРОВ

Един от най-опитните ни алпинисти Дойчин Василев даде своето мнение пред " Нова телевизия " за експедицията на Боян Петров, който е в неопределеност от няколко дни. Самият Василев е изкачвал Шиша Пангма и се е чул с младия си сътрудник преди той да тръгне за Китай.

" Предполагам, че има сериозен проблем. На базата на предходните му изкачвания се чака той към този момент да беше слязъл. Той прави скоростни изкачвания и скоростни слизания, на Шиша Пангма не е толкоз сложен маршрута. Той в случай че е здрав и е в положение да се движи, би могъл да слезе. От лагер 3 надолу пътя е в кавички " разходка ". Той е задоволително умел да се ориентира накъде да слиза - доближи ли до лагер 2 спасението е налице. От лагер 3 до върха е един ден, а след това е връщането е съвсем толкоз. 

Смятам, че може да е попаднал в някаква клопка. Горе има лавинообразни пасажи, сложни места за нанагорнище и ръбове. Той в случай че е толкоз време над лагер 3, има дребни шансове, без вода, без храна, въпреки всичко е и диабетик. Той отиде на Шиша Пангма като подготовка, главната му цел бе Еврест тази пролет. Опасявам се че физически не е в положение да се движи ", разяснява Василев. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР