Следенето в интернет и загубата на каквато и да е

...
Следенето в интернет и загубата на каквато и да е
Коментари Харесай

Пророчествата на Стив Джобс, които все още не се сбъдват

Следенето в интернет и загубата на каквато и да е дискретност на персонални данни надалеч не са характерности на ерата на обществените мрежи.

Те са артикул на компютърната гражданска война и тормозят хората още от основаването си през предишния век.

Наскоро ни попадна този видео репортаж от 1981 година, в който се разисква по какъв начин хората гледат на навлизащите в домовете и животите им компютри, а същинската атракция в него е изявление със Стив Джобс.

Въпреки примитивността на тогавашните технологии, тематиката за поверителността наподобява е била главен претекст за разсъждение по това време.

Още тогава са циркулирали клюки, че държавното управление на Съединени американски щати да вземем за пример може да си обезпечи достъп до всевъзможни елементи за даден човек.

Любопитното обаче е, че в изявлението си Стив Джобс споделя, че притежателите на компютри не би трябвало да се тревожат за сходни неща, тъй като компютрите са на първо място либерален инструмент.

Според него хората ще могат да се защищават от нерегламентиран достъп до персоналния им живот посредством обучение и опознаване на компютърния свят.

През 2019 година сходно изказване звучи меко казано необичайно.

Джобс планува, че компютрите ще имат мощна роля в децентрализирането на властта и ще дадат повече мощ и значение на самостоятелния човек.
 Стив Джобс и Стив Возняк с един от първите компютри на Apple Computers

Стив Джобс и Стив Возняк с един от първите компютри на Apple Computers

Дали това е по този начин е много противоречиво, поради свадите с манипулиране на публичното мнение при избори, които малко или доста към този момент се трансформират в норма.

На последно място тогавашният началник на Apple Computers планува, че напълно скоро компютрите ще облекчат хората от тегобата на всекидневието и работата и ще ни разрешат да живеем в надали не химеричен свят на благополучие, успокоение и естетика.

При всички положения си заслужава да отделим 12 минути от деня си и да изгледаме видеото, защото някои от размислите и констатациите в него са стряскащо използвани съвсем 40 години по-късно.
 Из записките на дъщерята на Стив Джобс
Из записките на дъщерята на Стив Джобс

Лиса Бренън-Джобс споделя в книга за детството си със и без Стив

Истината е, че пророчествата на Джобс може и да се осъществен, само че към днешна дата сме склонни да гледаме на тях с избрана доза песимистичност.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР