След здравната комисия и правната одобри новите условия за вход

...
След здравната комисия и правната одобри новите условия за вход
Коментари Харесай

И правната комисия прие зеления сертификат като вход в парламента

След здравната комисия и правната утвърди новите условия за вход в Народното събрание, а точно - зелен документ. Отново срещу бяха единствено от " Възраждане " и " ИТН ", които се опълчват на условието в постройките на Народно събрание да бъдат допускани единствено хора, които са имунизирани, имат документ, че са преболедували или са си създали антигенен тест 48 часа преди влизането, надлежно - PCR до 72 часа преди този момент.

" За " гласоподаваха 11 депутати от " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, " Демократична България " и Движение за права и свободи. " Въздържали се " нямаше. ГЕРБ не участваха във вота поради митинг при започване на съвещанието, че не могат да участват на други парламентарни комисии, откакто днешното съвещание на правната комисия бе планувано изключително, както през вчерашния ден и това на здравната.

Решението следва да се гласоподава дефинитивно и в пленарната зала.

Разходите за тестването депутатите ще си поемат сами, до момента в който чиновниците на администрацията и сътрудниците, включително публицистите, ще вършат проби за сметка на бюджета на Народното събрание.

" Какво става, в случай че по някаква причина не бъдем позволени до Народното събрание и по този начин се ограничи правото на законодателна самодейност на депутатите? ", попита Петър Петров от " Възраждане " в синхрон с позицията против документите, която пази неговата партия.

Дискусия, както и през вчерашния ден, провокира плануваното преимущество за депутатите - да влизат без да чакат на опашка за проби, като пререждат останалите. Отпадането на тази опция желаеха от Движение за права и свободи. Срещу безплатните проби за сътрудниците на депутатите и за публицистите пък се изрече Ива Митева от Има Такъв Народ. " Защо и какво постанова нещатните сътрудници на депутатите и парламентарните групи да им се заплащат тестванията? Депутатите получават пари за тях, могат да ги употребяват. Не виждам за какво и на публицистите да им се поемат тестванията ", съобщи някогашната шефка на Народното събрание.

" Тук е верен методът на премиера, който в неговата заповед е записал, че за тях това условие не важи. Също по този начин - какво вършим, в случай че народен представител откаже да си направи тест или да се имунизира, какво става? Няма по какъв начин НСО да ги спре. Освен това депутатите са задължени да участват на съвещанията на Народното събрание и на комисиите ", реагира депутатката от партията на Слави Трифонов.

Тя сложи и още въпроси, измежду които - какъв брой проби би трябвало да обезпечи Народното събрание, защото единствено неговата администрация е от към 600 души. Народно събрание пък би трябвало да съхранява резултатите от направените антигенни проби до края на идващия ден. против това още веднъж възрази Митева с аргумента, че Народното събрание не е лаборатория.

Лидерът на " Да, България " Христо Иванов предложи преди измененията да влязат в зала за гласоподаване, да се ревизира какъв брой време ще е нужно, с цел да се провежда тестването и тогава да се избере от коя дата да влезе в действие решението. Засега в разпореждането на ръководителя на Народно събрание е записано, че новите условия за допуск в Народното събрание би трябвало да влязат в действие от 24 януари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР