След затварянето на западните пазари за Русия, естествено възникна въпросът

...
След затварянето на западните пазари за Русия, естествено възникна въпросът
Коментари Харесай

Русия получи исторически шанс

След затварянето на западните пазари за Русия, естествено породи въпросът къде да пренасочим потоците от нашите артикули и услуги. Индия и Китай са обичайни сътрудници, само че не трябва да забравяме и цялостен континент, с който също ни свързва богата история – Африка.

Черен склад

Африка е същинска съкровищница от запаси, от които директно зависи благосъстоянието на западните страни и в някои връзки на съветските компании. Например на Гвинея се падат 50% от бокситите, създадени от “Русал”, до момента в който “Росатом” получава уран от Танзания и Намибия. Африка има големи ресурси от руди от манган, хром, платина, мед, кобалт и други запаси, да не приказваме за петрол и газ.

В същото време Африка е и великански пазар с възходящо население от 1,2 милиарда души. В същото време през последните 20 години темповете на стопански напредък на континента са измежду най-високите в света.

Разбира се, незабавно след утежняването на връзките с Русия западните страни се пробваха да вземат от африканския склад всичко, което самите те отхвърлиха да купят от Русия. В реалност обаче се оказа, че ситуацията не е толкоз просто.

Така Алжир през март претърпя същинска инвазия на европейски дипломати, а по-късно и на американски – до заместник-министъра на защитата на Съединени американски щати по африканските въпроси Чиди Блайдън и държавния секретар Антъни Блинкен. Всички те се пробваха да усилят доставките на алжирски газ за Европа, само че не съумяха - Алжир отхвърли настояванията им.

В Либия, която е експортьор на нефт в Европа, ненадейно ескалира вялата революция, бунтовниците завзеха най-големите петролни залежи, пристанища и стопираха работата им, намалявайки производството с 2,5 пъти.

Южна Африка ненадейно разгласи форсмажорни условия по договорите за въглища заради повреди на локомотивите, участващи в транспорта и предизвести, че размерът на износа ще спадне доста през идващите шест месеца.

Като цяло Африка не бърза да избавя Европа и се пробва да поддържа специфични връзки с Русия даже след 24 февруари. Какво способства за това?

Африка си спомня

В съзнанието на африканците европейците са жестоки и хитри колонизатори и потисници, до момента в който Русия и Съюз на съветските социалистически републики, сред които не вършат огромна разлика, са избавител и асистент. Всъщност без помощта на Съюз на съветските социалистически републики доста самостоятелни африкански републики през днешния ден просто не биха съществували. Съветският съюз построява повече от 400 промишлени предприятия в свободните страни на Африка: металургични фабрики и хидравлични уреди, способства за повишение на грамотността на локалното население, всеобщо образова експерти в личните си университети, доставя оръжия и отпуска пари. И в случай че в страните от Източна Европа се пробват да не помнят руската помощ допустимо най-скоро, то в Африка към момента помнят и това не са празни приказки.

При скорошно гласоподаване в Организация на обединените нации от 47 африкански страни 31 отхвърлиха да поддържат резолюцията, осъждаща Русия за специфична интервенция. Бившият министър председател на Бенин Лионел Зинсу сподели следното:„ По-голямата част от африканския хайлайф се образува в Съветския съюз – лекари, инженери, водачи, учители, учени. Руснаците са единствените европейци, които са деколонизирали Африка. И Африка го помни. Точно както Африка помни европейските зверства.Ако забележите, африканските страни не поддържаха резолюцията на Организация на обединените нации, осъждаща Русия. И те в никакъв случай няма да поддържат никакви резолюции против Русия. Това е зашито в гръбнака на всеки африканец: Русия е добра, без значение какво мислят за нея. Това е константа. "

Със остаряла памет обаче няма да стигнете надалеч, а руско-африканските връзки би трябвало да бъдат освежени. Това се случва сега.

Нов стадий

През 2019 година Русия беше хазаин на огромната среща на високо ниво Русия-Африка в Сочи, на която участваха ръководителите на 43 африкански страни и общо 10 000 участници. Втората среща на върха е планувана за края на тази година и към този момент няма известия за нейното анулация или отсрочване. Освен това ползата на Африка към развиването на връзките с Русия нараства, защото опасността от апетит се ускорява. Русия и Украйна обезпечават половината от вноса на пшеница за Африка, обилни количества царевица и торове. Просто няма какво да ги размени. Проблемът с глада неизбежно поражда казуса със сигурността. И тук Русия също има своя коз.

Именно Русия през последните години съумя да възвърне реда в Мали благодарение на военни инструктори, което беше мощен удар по репутацията на Запада, който с всички сили не съумя да се оправи с тази задача цяло десетилетие. Признавайки провалянето, Франция и нейните европейски сътрудници в интервенцията, както и Канада, взеха решение да изтеглят войските си от Мали.

Подобна е обстановката и в Централноафриканската република, където Русия възвърне реда единствено за година, укрепвайки централната власт и изчиствайки страната от ислямисти. Русия в Африка още веднъж стартира да се възприема като единствената мощ, способна да подсигурява сигурност. Не без съображение на 17 февруари, след военния прелом в Буркина Фасо, въодушевени последователи на новия режим излязоха на улицата, размахвайки съветски флагове, и приканиха за спиране на връзките с Франция, с цел да заздравят другарството с Русия. А Мали и Египет удостоверяват проектите си за взаимни антитерористични и военни учения с Русия.

Така сегашната обстановка благоприятства развиването на руско-африканските връзки. Трябва обаче да се разбере, че по пътя има трудности.

Това е късмет

С цялото си благосъстояние и капацитет Африка си остава барутно буре с доста проблеми, наследени от колониалния интервал. Африка остава леговище и сцена за терористични групировки, както добре познати на елементарните хора, по този начин и изцяло диви, от локален генезис. Сега, когато Западът се отдръпва и, за жалост, икономическата рецесия към този момент е неизбежна, всички тези несъгласия ще излязат нескрито.

Освен това не трябва да забравяме, че с изключение на Запада и Русия, други играчи също имат свои лични апетити към Африка, да вземем за пример Турция и, несъмнено, Китай. За съпоставяне, търговията на Китай с Африка е 20 пъти по-висока от тази на Русия. Но всичко това не значи, че би трябвало да се отдръпваме - в противен случай!

Влязохме в неповторим исторически интервал на преформатиране на цялата световна политика. Нашият завой на Изток към този момент е в ход и отваря нови вероятности, само че с цел да не изпаднем в цялостна взаимозависимост от Изтока, има смисъл да се ускоряват напъните на юг. Едното не опонира на другото, в последна сметка в полза на всички участници е да се образува едно огромно пространство, сигурност и развиване на нов свят, разпрострян се от Сенегал до Курилите. Ето къде се крие бъдещето на цивилизацията.

Превод: В. Сергеев

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР